Ποτά Μπόμπες: Αυστηρές κυρώσεις με λουκέτα και ονόματα όσων τα διακινούν  

Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Χ. Θεοχάρης

Το ρεπορτάζ του Star για την εισαγωγή μαθητών που ήπιαν ποτά - «μπόμπες» στο νοσοκομείο (23/12/2023)  

Κλείσιμο των επιχειρήσεων έως και 30 μέρες και δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων συμμετέχουν σε διαπιστωμένες περιπτώσεις λαθρεμπορίας αλκοολούχων ποτών(ποτά - «μπόμπες», προβλέπεται μεταξύ άλλων κυρώσεων σε Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφει ο   Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης,  κατόπιν εισήγησης  του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή.

Ποτά «μπόμπες»: Πώς να το καταλάβουμε – Τα συμπτώματα και οι κίνδυνοι

Στην Υπουργική απόφαση προβλέπονται:   

-Οι όροι, ο τρόπος, τα όργανα σφράγισης, καθώς και η διαδικασία σφράγισης/αποσφράγισης των εγκαταστάσεων του φυσικού ή νομικού προσώπου το οποίο κατέχει, παρασκευάζει, εμφιαλώνει ή διαθέτει αιθυλική αλκοόλη ή αλκοολούχα ποτά παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας.

Ποτά  - μπόμπες από παλαιότερα αποκάλυψη κυκλώματος νόθευσης αλκοόλ

Ποτά  - μπόμπες από παλαιότερα αποκάλυψη κυκλώματος νόθευσης αλκοόλ 


- Ο τρόπος δημοσιοποίησης  των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων οι οποίες διαπιστώθηκαν, οι προσδιοριστικές λεπτομέρειες των εγκαταστάσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα σφράγισής τους.


Στο Νοσοκομείο Μαθητές Από Ποτά Μπόμπες

Επιγραφή: «Κλειστό λόγω διάθεσης αλκοολούχων ποτών με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» 

Συγκεκριμένα, καθιερώνεται η σφράγιση των εν λόγω εγκαταστάσεων για διάστημα 10 έως 30 ημέρες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Κατά τη σφράγιση, στην κεντρική είσοδο της εκάστοτε εγκατάστασης τοποθετούνται ταινίες με το λογότυπο της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και αυτοκόλλητες ετικέτες με τις ακόλουθες ενδείξεις (σε ελληνικά και αγγλικά): «ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ/ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ».

Προβλέπεται ακόμη η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και των κυρώσεων, καθώς και του τρόπου, του χρόνου και του μέσου δημοσιοποίησης σε περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας, όπως και των ενωσιακών και εθνικών διατάξεων που ισχύουν στον κλάδο παραγωγής και διακίνησης της αιθυλικής αλκοόλης, των αλκοολούχων ποτών και τροφίμων.

Τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία των παραβατών, τα οποία θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. και θα διατηρούνται επί ένα έτος, είναι τα ακόλουθα: Ονοματεπώνυμο φυσικού προσώπου ή επωνυμία νομικού προσώπου, διακριτικός τίτλος επιχείρησης, διεύθυνση της εγκατάστασης, περιγραφή της παράβασης, αριθμός και ημερομηνία έκδοσης της απόφασης δημοσιοποίησης στοιχείων και το χρονικό διάστημα σφράγισης.

Η κατοχή, παρασκευή, εμφιάλωση ή διάθεση αιθυλικής αλκοόλης ή αλκοολούχων ποτών από την κατανάλωση των οποίων τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια υγεία διαπιστώνεται, βάσει έκθεσης εξέτασης και σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου.
Θεοχάρης: Σημαντικό βήμα για την πάταξη του λαθρεμπορίου αλκοόλ η αποκάλυψη των στοιχείων των παραβατών  

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρεο σχετικά με την απόφαση  ότι «στο Υπουργείο μας και ευρύτερα την Κυβέρνηση έχουμε την πεποίθηση ότι προχωρούμε σε μια τομή, ειδικά σε σχέση με το πώς ασκείται ο έλεγχος στον κλάδο παραγωγής και διακίνησης της αιθυλικής αλκοόλης στη χώρα μας. Με την Υπουργική Απόφαση για τη σφράγιση των εγκαταστάσεων αιθυλικής αλκοόλης, αλκοολούχων ποτών κ.ο.κ., και, κυρίως, με τη δημοσιοποίηση στοιχείων και τη δημόσια αποκάλυψη των παραβατών, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς την πάταξη της παράνομης κατοχής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών, την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας και, εν τέλει, την προστασία του καταναλωτικού κοινού και του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά. Η επιβολή της τάξης στον συγκεκριμένο κλάδο, όπως και στην αγορά γενικότερα, αποτελεί πάγια δέσμευση της Κυβέρνησής μας και υλοποιείται βάσει του προγράμματός μας, με αποφασιστικότητα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top