Ακρίβεια: Ακριβότερα έως 126% πληρώνουν το γάλα οι Έλληνες!

Εκατοντάδες προϊόντα με μείωση 5% στα ράφια

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Όλο και πιο ακριβά πληρώνουμε το ελληνικό φρέσκο γάλα, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε ο πληθωρισμός στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ακριβά, όμως, αγοράζουμε και το λεγόμενο «φθηνό κρέας», το χοιρινό. Αποτέλεσμα, τα ελληνικά νοικοκυριά να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίζουν το οικογενειακό τραπέζι, όταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές σε κρέας και γάλα είναι συγκριτικά πιο χαμηλές.

Ακρίβεια: Σε ποια είδη περιόρισαν την κατανάλωση οι Έλληνες

Μια παροιμία λέει «παπούτσι από τον τόπο σου». Όμως για τη διαδρομή του γάλακτος από την κτηνοτροφική μονάδα μέχρι το ράφι,  το πληρώνουμε ακριβότερο ως και 128,6%  σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το παράδοξο είναι πως, ενώ οι παραγωγοί πωλούν από 0,46-0,52 ευρώ το λίτρο στους μεταποιητές, αντί να κατέβει η τιμή στα ράφια βλέπουμε το γάλα να φτάνει έως και 2,78 ευρώ το λίτρο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πήρε αύξηση 2%!

Ακρίβεια: Γιατί είναι πιο ακριβό το γάλα

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα ένα λίτρο γάλα κοστίζει 1,7 ευρώ, ενώ στο Βέλγιο μόλις 1,09 ευρώ. 

Πιο ακριβό το γάλα στην Ελλάδα απλ ότι το Βέλγιο

«Το κόστος του γάλακτος είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Το ελληνικό το γάλα δεν επαρκεί. Έχουμε κατά μέσο όρο 4% λιγότερο ελληνικό γάλα από ότι είχαμε πέρυσι. Βλέπουμε παραδόξως στους ισολογισμούς των γαλακτοβιομηχανιών να υπάρχουν τεράστια κέρδη, όπως και τα κέρδη είναι στα σούπερ μάρκετ», δήλωσε χαρακτηριστικά κτηνοτρόφος από τη Σίνδο

Πιο ακριβό το ντόπιο από το εισαγόμενο χοιρινό

Η Ελλάδα καλύπτει το 40% των αναγκών της από χοιρινό κρέας από τους Έλληνες παραγωγούς, ενώ το υπόλοιπο 60% καλύπτεται από εισαγωγές από την Ευρώπη.

Το χοιρινό κρέας φεύγει από την κτηνοτροφική μονάδα με 3,8 ευρώ το κιλό και στον καταναλωτή η τιμή του ξεκινά από τα 5,5 ευρώ. Οι τιμές «πετάνε» στο μοσχάρι και το αρνί.

Ακρίβεια: Εκατοντάδες προϊόντα με μείωση 5% στα ράφια

Οι πολυεθνικές εταιρίες που ήρθαν αντιμέτωπες με πρόστιμα, ήδη ξεκίνησαν μικρές μειώσεις τιμών στα προϊόντα τους, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας έρχονται και άλλες «καμπάνες» για ακόμα τρεις πολυεθνικές. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαραντάκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σε συνολικά 600 κωδικούς προϊόντων μειώθηκε η τιμή πάνω από 5%, με ορισμένες περιπτώσεις η μείωση να φτάνει ακόμα και το 25%. 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Μάλιστα, ο αριθμός των προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ μέχρι τα μέσα του μήνα, καθώς μεγάλη εταιρία σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε μόνιμες μειώσεις σε τουλάχιστον 330 ετικέτες.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο κοστολογικός έλεγχος σε δύο μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην αγορά, στον τομέα ειδών υγιεινής και καθαρισμού, ενώ άλλες δύο είναι σε εποπτεία.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top