Σημαντικές επιπτώσεις έχει στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων η ακρίβεια, ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, όπως στο λάδι, που παρομοιάζεται με «πράσινο χρυσό» πλέον η τιμή του.
Συγκεκριμένα, η ποσοστιαία μείωση κατανάλωσης σε βασικά είδη διατροφής ήταν σύμφωνα με τη ΕΛΣΤΑΤ:
Ακρίβεια: Πιο φθηνή η φέτα στη Γερμανία από ότι στην Ελλάδα!
Ελαιόλαδο: -10,8%
Γιαούρτι: -7%
Ψάρια: -6,7%
Γάλα: -5,5%
Φρούτα: -4,2%
Κρέας: -2,2%
Τυρί: -2%
Ψωμί -είδη αρτοποιίας: -1,5%
Ζυμαρικά: -1,3%
Λαχανικά: -1,3%
Ρύζι: -1,1%.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και την ευρωζώνη
Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας σε ετήσια εναρμονισμένη βάση, αυξήθηκαν κατά 2,4%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).
Τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας είχε ενισχυθεί κατά 3,5% ετησίως. Στην ευρωζώνη ήταν στο 5,2% τον Αύγουστο και μειώθηκε στο 4,3%, στο το πιο χαμηλό σημείο από τον Οκτώβριο του 2021.