Δείτε τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Πώς να εξοικονομήσετε ενέργεια με απλές κινήσεις στο σπίτι

Έρχονται «ενέσεις» ρευστότητας στα νοικοκυριά για τρόφιμα και ρεύμα

Μόνο ως προφητική μπορεί να χαρακτηριστεί η ειδική έρευνα της Eurostat, η οποία πριν καν υπάρξει υποψία ενεργειακής κρίσης, είχε αναδείξει τα οφέλη από την αλλαγή λαμπτήρων, δηλαδή πόσα μπορεί να γλιτώσει κάποιος αντικαθιστώντας τις παλιές λάμπες, με λάμπες LED. 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Με τα τότε δεδομένα, δηλαδή τιμή κιλοβατώρας μετά φόρων γύρω στα 17 λεπτά, αλλάζοντας μια και μόνο λάμπα 60 Watt, με μια LED 10 Watt, ένα νοικοκυριό μπορούσε να γλιτώσει 9,68 ευρώ ετησίως. Πολλαπλασιάζοντας το αριθμό των λαμπτήρων επί 10-15 για τις ανάγκες ενός σπιτιού και προσαρμόζοντας τους υπολογισμούς στη σημερινή τιμή κιλοβατώρας, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι μπορεί να εξοικονομήσει μόνο με την αντικατάσταση του φωτισμού του.  

Φυσικά το βάρος πέφτει στις συσκευές, που «ρουφάνε» την περισσότερη ενέργεια. Αυτές είναι:

  • Θερμοσίφωνας: 3.000 – 5.500W 
  • Φούρνος: 2.000 – 4.000W 
  • Αερόθερμο: 2.000 – 3.000W 
  • Πιστολάκι μαλλιών: 1.800 – 2.500W 
  • Μάτι κουζίνας: 1.500 – 2.000W 
  • Βραστήρας: 1.200 – 3.000W 
  • Πλυντήριο πιάτων: 1.200 – 1.500W 
  • Στεγνωτήρας ρούχων: 1.000 – 4.000W 
  • Σίδερο: 1.000 – 2.000W 

Οδηγίες για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας

Για εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα, πρέπει τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπάρχει σπατάλη περίπου 20-30% περισσότερης ενέργειας από ό,τι χρειάζεται. 

Η χύτρα ταχύτητας εξοικονομεί έως και 60% ρεύμα και χρόνο, ενώ προτιμητέα είναι μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη. 

Το ψυγείο πρέπει να βρίσκεται μακριά από το καλοριφέρ, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη με πολύ ήλιο. Η ρύθμιση του θερμοστάτη πρέπει να είναι σύμφωνη με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή, καθώς μπορεί να εξοικονομηθεί έως και 15% ηλεκτρική ενέργεια.

Νυχτερινό τιμολόγιο: Πότε ξεκινά το χειμερινό ωράριο

Παράλληλα, το ψυγείο πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 5 με 10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο και κατά περιόδους, να καθαρίζονται οι σωληνώσεις στην πίσω πλευρά του. Στα παλαιότερα ψυγεία, συνιστάται μια τακτική απόψυξη, γιατί ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%.  Το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει καλά. 

Σε ό,τι αφορά στο πλυντήριο, συνιστάται πρόπλυση μόνο όταν είναι απαραίτητη ενώ προτιμώνται οι χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή ακόμα και κρύο νερό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών. Με αυτόν τον τρόπο το πλυντήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό. 

Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες είναι ιδανικά, όπως και τα προγράμματα μικρής διάρκειας για λιγότερο λερωμένα ρούχα. Αξίζει να συμειωθεί ότι τα πλυντήρια με την πόρτα μπροστά καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτά με την πόρτα από πάνω, γιατί αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό. 

Τέλος, μία καλή λύση είναι να συνδεθεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Κάνει μέχρι και +55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top