«Όργιο» φοροδιαφυγής στην εστίαση - Τα κόλπα των... πονηρών

Πώς θα τους... αναχαιτίσει το οικονομικό επιτελείο

Όμηροι των επιτήδειων είναι κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Αποδείξεις δεν παίρνουν, χρήματα χάνουν και τώρα το υπουργείο Οικονομικών με «τσουχτερά» πρόστιμα και εγγραφή στη «μαύρη» λίστα της εφορίας τιμωρεί τους επαγγελματίες που θα συνεχίσουν να επιδίδονται στο σπορ της... φοροδιαφυγής.

Τέτοια περιστατικά, δηλαδή να μην εκδίδονται αποδείξεις ή να ζητούν σε κάποιο εστιατόριο να πληρώσουν τοις μετρητοίς με... έκπτωση το ΦΠΑ, είναι σχεδόν ο κανόνας, ιδίως τώρα το καλοκαίρι. Οι ξένοι επισκέπτες είναι πια σαφώς πιο υποψιασμένοι και ενημερωμένοι για το τί ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα.

Και οι Έλληνες ζητούν να παίρνουν απόδειξη, αν και ο... πειρασμός των μετρητών, για να πληρώσουν κάτι λιγότερο, δεν είναι μικρός.

Εστίαση: Τα «κόλπα» των... πονηρών για να κλέψουν την εφορία

Οι πονηροί της εστίασης δε χρειάζονται τη συναίνεση του πελάτη για να κλέψουν την εφορία. Απλά δέχονται την πληρωμή με κάρτα σε POS και... ξεχνούν να κόψουν απόδειξη.

Όσο για τους πιο... προχωρημένους, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή ως ταμειακή μηχανή και με παράνομο λογισμικό απλά σβήνουν τις αποδείξεις και τον τζίρο της ημέρας.

POS παντού και υποχρεωτική διασύνδεση με τις ταμειακές

Η υποχρεωτική διασύνδεση 82.000 ταμειακών στην εστίαση, με τα POS και το TAXIS χαρακτηρίζεται «κλειδί» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Μπορεί το μέτρο να πήρε ολιγόμηνη αναβολή, η αγορά πάντως προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εφαρμογή του, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα του Οικονομικού Επιτελείου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Δεν είναι, όμως, το μοναδικό. POS θα μπουν υποχρεωτικά κι εκεί που σήμερα δεν υπάρχουν, ενώ όλες οι επαγγελματικές δαπάνες θα περνάνε ηλεκτρονικά στο Taxis για εντοπίζονται αμέσως οι περίεργες περιπτώσεις παραφουσκωμένων εξόδων. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top