ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο οι influencers – Πώς τους «τσακώνουν» για φοροδιαφυγή

«Ξεσκονίζει» Instagram και TikTok η εφορία

Μοντέλο, γνωστή influencer έλαβε από την ΑΑΔΕ πρόστιμο 270.000 ευρώ για φοροδιαφυγή / Bίντεο από ΕΡΤ

Υποθέσεις εκταταμένης φοροδιαφυγής σε Facebook, Instagram και ΤikTok αναζητά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).

Η επιχειρηματική δραστηριότητα των influencers, προβεβλημένων και μη, αλλά και οι «μαύρες» πωλήσεις μέσω των social media βρίσκονται στο «στόχαστρο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό γύρω από όλους όσοι δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου, με στόχο την ανίχνευση ύποπτων συναλλαγών, παράνομου εμπορίου και πλουτισμού.

Πρόστιμο 270.000 ευρώ σε γνωστή influencer για φοροδιαφυγή

Η υπόθεση του μοντέλου-influencer που πιάστηκε να φοροδιαφεύγει και βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόστιμο 270.000 ευρώ, είναι μία από τις πολλές που ερευνά η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στην ΑΑΔΕ, για να ερευνά περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω του facebook ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΛΕΓΧΟΣLive: Με νέο «όπλο» η ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής στα νησιά

Το ειδικό Τμήμα έχει εντοπίσει επιχειρήσεις φαντάσματα, οι οποίες πωλούν διάφορα προϊόντα μέσω διαδικτύου, χωρίς να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, χωρίς να δηλώνουν και να αποδίδουν ΦΠΑ, να δηλώνουν τζίρο και να πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

ΑΑΔΕ: Πώς πιάνει στην «τσιμπίδα» τους influencers

Πολύτιμος σύμμαχος στους ελέγχους που πραγματοποιούνται είναι η ανάλυση των στοιχείων που λαμβάνονται μέσω του ειδικού αλγορίθμου της ΑΑΔΕ ο οποίος μέσω διασταυρώσεων οδηγεί στον εντοπισμό των αποκλίσεων μεταξύ των ποσών, των παραγγελιών και των επισήμως δηλωθέντων στην εφορία.

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι πληρωμές με κάρτα: Στα 94 δισ. για το 2022

Παράλληλα, οι ελεγκτές θα αξιοποιήσουν τα social media για τη συλλογή στοιχείων ελεγχόμενων, προκειμένου να εντοπίσουν πληροφορίες που δείχνουν ότι διάγουν πολυτελή διαβίωση που δεν συνάδει από το εισόδημα που δηλώνουν στις φορολογικές δηλώσεις τους.

Η υπόθεση του μοντέλου-influencer που πιάστηκε να φοροδιαφεύγει και βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόστιμο 270.000 ευρώ, είναι μία από τις πολλές που ερευνά η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στην ΑΑΔΕ

Η υπόθεση του μοντέλου-influencer που πιάστηκε να φοροδιαφεύγει και βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόστιμο 270.000 ευρώ, είναι μία από τις πολλές που ερευνά η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στην ΑΑΔΕ

Ο ειδικός αλγόριθμος χρησιμοποιήθηκε από τους ελεγκτές και στην περίπτωση της influencer, καθώς βρέθηκαν τα εισοδήματα που δήλωσε στην εφορία τα τελευταία δύο έτη, ο τζίρος του e-shop στο οποίο είναι μέτοχος και από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε ότι στις φορολογικές της δηλώσεις εμφανίζει χαμηλά εισοδήματα.

Μητσοτάκης TikTok: Το βρίσιμο της Μαρέβας, το cringe και η… thug life

Στη συνέχεια, αξιοποιώντας πληροφορίες και από εταιρείες μεταφορών, διαπιστώθηκε η μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σε πολλές περιπτώσεις το ύψος της φοροδιαφυγής μπορεί να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, με δεδομένο πως τόσο ως φυσικά πρόσωπα όσο και ως «εικονικές» εταιρείες πωλούν προϊόντα στα social media τα οποία έχουν εισαχθεί στη χώρα μας παράνομα, αφού δεν έχει γίνει -όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία- εκτελωνισμός και δεν έχει καταβληθεί σε καμία φάση της προμήθειας και της πωλήσεως ο ΦΠΑ που προβλέπεται.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top