Λογαριασμοί ρεύματος: Τέλος οι επιδοτήσεις από 1η Οκτωβρίου - Τι αλλάζει

Τα νέα τιμολόγια - Τι θα ισχύει για όσους αλλάζουν προμηθευτή

Λογαριασμός ρεύματος

Τέλος μπαίνει στα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που ξεκίνησαν από την 1η Αυγούστου 2022.

Από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, παύουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος της ανεξάρτητης αρχής είναι τα μέτρα να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή, με τη διαβούλευση να ολοκληρώνεται στις 19 Ιουνίου.

Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτών χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ενώ – όπως τονίζει η ΡΑΕ – δεν επιτρέπεται να χρεώνεται η αποστολή έγχαρτων λογαριασμών.

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Πότε θα γίνουν οι νέες αιτήσεις

Η επιστροφή στην τιμολόγηση ρεύματος χωρίς μηχανισμούς και πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας συνοδεύεται από το τέλος των επιδοτήσεων, αφού οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ, οι όποιες αλλαγές στις συμβάσεις των προμηθευτών, που θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία αυτή σε σχέση με το προηγούμενο (προ κρίσης) καθεστώς, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στους καταναλωτές με επιστολή από τον προμηθευτή τους.

Οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων

Τα 4 είδη τιμολογίων που προτείνει η ΡΑΕ είναι:

Η «βουτιά» του φυσικού αερίου «γκρεμίζει» την τιμή του ρεύματος

Α) Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Εξοικονομώ 2023: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και τα ποσά – Πίνακες

Γ) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι δεν εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Οι δείκτες της χονδρεμπορικής θα πρέπει να εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα ν+2 προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή το αργότερο έως και δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Πρακτικές επαναληπτικής έκδοσης λογαριασμών για την ίδια περίοδο (έναντι ή εκκαθαριστικών), διορθωτικών ή απολογιστικών, θεωρούνται καταχρηστικές.

Όποιος δεν έχει δηλώσει IBAN δε θα λάβει επιστροφή φόρου

Δ) Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top