Έρχονται αυξήσεις για συντάξεις, Δημόσιο και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Τι αλλάζει από το 2024 και ποιους αφορά

Αυξήσεις αποδοχών στους δημόσιους υπάλληλους θα φέρει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο / Βίντεο: ΑΝΤ1

Έτος… αυξήσεων θα είναι το 2024.

Το νέος έτος φέρνει νέα αύξηση έως 5% στις συντάξεις, σημαντικές αυξήσεις μισθών με το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπάλληλους, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν ατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 1/1/2024 καθώς και το επίδομα παιδιού για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικά όσον αφορά τη νέα αύξηση των συντάξεων, οι νεότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη για το 2023 μπορεί να φτάσει το 4%, ενώ με πληθωρισμό 5% σημαίνει αύξηση συντάξεων για το 2024 στο 4,5%.

Συνταξιούχοι: Επιστροφή αναδρομικών έως 3.300 ευρώ σε όλους

Μαζί με το υπόλοιπο 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022), η συνολική αύξηση φτάνει στο 5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα είναι πιο ψηλά και από το 5%.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το κέρδος που προκύπτει για τους συνταξιούχους είναι:

• Πρώτον, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024.

Σούπερ μάρκετ: Ποιο προϊόν ιδιωτικής ετικέτας αποφεύγουν οι Έλληνες

• Δεύτερον, όσοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα καταφέρουν είτε να το μειώσουν είτε να το μηδενίσουν όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης.

Αυξήσεις σε Δημόσιο

Οι εκ βάθρων αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιανουάριο του 2024, θα φέρουν αυξήσεις μισθών – ειδικά των κατώτερων κλιμακίων – ενίσχυση των ειδικών μισθολογίων, αλλά και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

ΕΦΚΑ: Πότε και πώς θα πληρωθούν τα αυξημένα επιδόματα

Το σύνολο των αλλαγών θα επηρεάσει τις αμοιβές περίπου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με τον σχεδιασμό να συμπεριλαμβάνει και τα ειδικά μισθολόγια των δικαστικών, των πανεπιστημιακών, ιατρικού προσωπικού και των ενστόλων.

«Φωτιά» οι τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη – Τι πληρώνουμε ακριβά σε Ελλάδα

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στα χαμηλά κλιμάκια καθώς μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα στα 780 ευρώ, αυτός είναι υψηλότερος από το εισαγωγικό κλιμάκιο του δημοσίου τομέα, αφού υπολογίζεται με 14 μισθούς ετησίως έναντι 12 μισθών στο Δημόσιο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα δοθεί αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά, ενώ αυξάνεται και το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα αυξηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 8% και θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top