«Φωτιά» οι τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη – Τι πληρώνουμε ακριβά σε Ελλάδα

Αυξήθηκαν με διπλάσιο ρυθμό από τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στην ΕΕ

Έως και 20% έχει αυξηθεί το κρέας σε σχέση με πέρυσι / Βίντεο: Mega

Τη χειρότερη κρίση ακρίβειας εδώ και μια γενιά βιώνουν τα νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Οι τιμές των σιτηρών, των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων βασικών τροφίμων έχουν μειωθεί συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγράψει το 2022, ωστόσο αυτή η αποκλιμάκωση δεν έχει φτάσει ακόμη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σούπερ μάρκετ: Αλλάζουν από σήμερα τα ταμπελάκια με τις τιμές των προϊόντων

Τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 16,6% σε ετήσια βάση, με διπλάσιο ρυθμό από τον πληθωρισμό, που «έτρεξε» με 8,1%.

ΕΦΚΑ: Πότε και πώς θα πληρωθούν τα αυξημένα επιδόματα

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, με το κόστος των αυγών να αυξάνεται κατά 22,7%, το φρέσκο γάλα κατά 25% και η ζάχαρη κατά 54,9%.

Ποια προϊόντα πληρώνουν ακριβότερα οι Έλληνες

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από αυτόν στην Ευρωζώνη, οι ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα είναι υψηλότερες, ροκανίζοντας τα εισοδήματα, τα οποία αν και αυξήθηκαν δεν αρκούν ειδικά για τους πιο ευάλωτους.

 

Dentist Pass: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο παιδιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Απρίλιο στην Ελλάδα ήταν 11,2% μειωμένος συγκριτικά με τον Μάρτιο (14,1%), όταν στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα ήταν πολύ υψηλότερος στο 15,1% από 17,9% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι τιμές σε 10 από τα 25 επιμέρους προϊόντα που απαρτίζουν τον δείκτη τροφίμων της Eurostat είναι υψηλότερες στη χώρα μας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Τη χειρότερη κρίση ακρίβειας εδώ και μια γενιά βιώνουν τα νοικοκυριά στην Ευρώπη / Πίνακας από ot.gr

Τη χειρότερη κρίση ακρίβειας εδώ και μια γενιά βιώνουν τα νοικοκυριά στην Ευρώπη / Πίνακας από ot.gr

Ειδικότερα, οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα για τα αυγά, το ψωμί, το μοσχάρι, το χοιρινό, το βούτυρο, τα έλαια και τα λίπη, τον καφέ, τη μπύρα και το κρασί.

Αντίθετα οι τιμές στη ζάχαρη, στο αρνί και στο κατσίκι, στις πατάτες και στο τυρί, που επίσης για πολλούς μήνες κατά τη διάρκεια του 2022 κινούνταν σε υψηλότερα επίπεδα συγκρινόμενες με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, από τις αρχές του φετινού χρόνου έχουν υποχωρήσει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top