Δάνεια: Nέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ - Ποιοι εξαιρούνται

«Ομπρέλα» έχουν στις νέες επιβαρύνσεις τα νοικοκυριά με παλιά δάνεια

Νέα αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκαλώντας πονοκέφαλο σε χιλιάδες δανειολήπτες, που έχουν δει τις δόσεις των δανείων τους να παίρνουν «φωτιά». 

«Ομπρέλα» απέναντι στις νέες επιβαρύνσεις, έχουν μόνο τα νοικοκυριά με παλιά δάνεια, που δεν έχουν «κοκκινίσει».

Δάνεια: Μεγάλη επιβάρυνση στις δόσεις από την αύξηση των  επιτοκίων

«Επί τρία χρόνια είχαμε τον κορωνοϊό. Λέγαμε τελειώνει αυτό, ο κόσμος θα πάρει αέρα. Έρχεται η αύξηση των τροφίμων, η αύξηση του ηλεκτρικού, τώρα τα επιτόκια…». Η Στέλλα Κολιτσοπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος εσωρούχων, όπως χιλιάδες επιχειρηματίες με δάνειο βλέπει ξανά τη δόση της να αυξάνεται. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%. Έτσι μετά την έβδομη κατά σειρά αύξηση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 3,25%.

Είναι ενδεικτικό πως για ένα δάνειο 150.000 ευρώ με 25 χρόνια αποπληρωμή, ο δανειολήπτης πλήρωνε δόση 619 ευρώ τον Μάιο του 2022 και 912 ευρώ φέτος. 

Εξαιρούνται από τις νέες αυξήσεις όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια

Πλέον, τα επιτόκια βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο μετά το 2008. Από την 7η κατά σειρά αύξηση, προστατευμένοι είναι μόνο όσοι έχουν ενήμερα δάνεια και θα καλυφθούν από τα προγράμματα των τραπεζών.  

Ξεκίνησε το πλαφόν επιτοκίου στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια

«Τα μόνα επιτόκια που πάγωσαν για ένα χρόνο είναι τα στεγαστικά. Τα επιχειρηματικά, καταναλωτικά όλα τα δάνεια τα υπόλοιπα έχουν επιβαρυνθεί και είναι αναμενόμενο πλέον ότι θα υπάρχουν κόκκινα δάνεια. Και οι πιστωτικές κάρτες έχουν το ίδιο πρόβλημα γιατί ακολουθούν τις επιτοκιακές επιβαρύνσεις» εξήγησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Κόντρα στο βασικό σενάριο, που θέλει την ΕΚΤ να πατάει «φρένο» τον επόμενο μήνα, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων. 

«Όλοι συμφώνησαν ότι ήταν αναγκαία η αύξηση του επιτοκίου, δεύτερον ότι δεν κάνουμε παύση κι αυτό είναι πολύ καθαρό και τρίτον ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε» είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top