Δάνεια: Μεγάλη επιβάρυνση στις δόσεις από την αύξηση των  επιτοκίων   

Πιέζει η αγορά να σταματήσει η συνεχής αύξηση στα επιτόκια  

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε ξανά το βασικό επιτόκιο προκαλώντας ίλιγγο σε όσους έχουν λάβει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Εννέα στους δέκα δανειολήπτες αναμένεται να δουν νέες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, την ώρα που αναλυτές και οικονομολόγοι στέλνουν μήνυμα στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι πρέπει να μπει τέλος στο ράλι των επιτοκίων. 

Nέο σοκ από την ΕΚΤ στους δανειολήπτες - Αυξάνονται επιτόκια και δόσεις δανείων

Η Στέλλα Κολιτσοπούλου βλέπει συνεχώς τη δόση του δανείου της να αυξάνεται και αναρωτιέται μέχρι πότε θα καταφέρνει να είναι συνεπής.
«Βλέπω ότι θα ανεβαίνει συνέχεια. Η δουλειά θα μειώνεται γιατί και ο κόσμος που έρχεται στο μαγαζί δυσκολεύεται πια να ανταποκριθεί οπότε θα είμαστε κι εμείς εκτεθειμένοι. Δεν θα μπορούμε κι εμείς να ανταποκριθούμε» δηλώνει στο ρεπορτάζ του Star. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε για έκτη φορά από τον Σεπτέμβριο το βασικό επιτόκιο του ευρώ και έτσι τα επιτόκια για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια έχουν εκτοξευθεί στο 5,5%. 

Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά την κρίση της Credit Suisse! 

Πρωτοφανή τα επιτόκια στην ευρωζώνη 

«Ανάλογα τέτοια επιτόκια δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα στην Ευρωζώνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της μηνιαίας δόσης κάθε δανειολήπτη, είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε πρόκειται για επιχειρηματικό» τονίζει στο ρεπορτάζ του Star η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.  

Ο μεγαλύτερος χρόνος εξόφλησης δανείων «κρύβει» μεγαλύτερες αυξήσεις δόσεων

Είναι ενδεικτικό πως για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με αποπληρωμή τα 30 έτη,  ο δανειολήπτης καλείται να δώσει 6 δόσεις παραπάνω μετά τις αυξήσεις!  Μικρότερη είναι η επιβάρυνση για όσους έχουν πιο σύντομη διάρκεια αποπληρωμής. Για το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη ο δανειολήπτης καλείται να δώσει 3,5 δόσεις παραπάνω. 

Αύξηση επιτοκίων: Πόσεις δόσεις επιπλεόν συνεπάγεται στην αποπληρωμή δανείων

Αύξηση επιτοκίων: Πόσεις δόσεις επιπλεόν συνεπάγεται στην αποπληρωμή δανείων   

Η αγορά πάντως μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ πιέζει πλέον να μπει «φρένο» στην τακτική αυτή.      
«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων στην Ευρώπη θα τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι» δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής Ρόμπερτ Χάλβερ.    

Πήραν «φωτιά» οι δόσεις στα δάνεια από τη νέα αύξηση επιτοκίων    

Στα «κόκκινα» τα Χρηματιστήρια παρά τις διαβεβαιώσεις για τις τράπεζες

Τις τελευταίες 48 ώρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, γίνεται προσπάθεια να διαλυθούν τα μαύρα σύννεφα πάνω από το τραπεζικό σύστημα. Μετά το σωσίβιο στην Credit Suisse, 11 αμερικανικές τράπεζες συμφώνησαν να καταθέσουν 30 δισ δολάρια στην επίσης αμερικανική First Republic Bank, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση της. Οι ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες στη Γηραιά Ήπειρο είναι «θωρακισμένες». Ωστόσο, μετά από ένα διστακτικό ξεκίνημα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξαναγύρισαν στο “κόκκινο”, δείχνοντας έτσι ότι οι αγορές θέλουν χρόνο για να πειστούν.

Credit Suisse: Πτώση δίχως τέλος και συναγερμός στις αγορές      

«Είναι πιθανό να ακούσουμε αναφορές για διάσωση και άλλων μικρομεσαίων τραπεζών αλλά ο αρχικός πανικός έχει φύγει από την αγορά για την ώρα» υποστήριξε ο οικονομικός αναλυτής Γιόχαν Στανζλ.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top