Αντικειμενικές αξίες: 125 δήμοι ζητούν επαναπροσδιορισμό- Λήγει η προθεσμία

Επανακαθορισμός στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων

«Παράθυρο» για στοχευμένες διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε περιοχές με υπερβολικές αυξήσεις μετά από τεκμηριωμένες προτάσεις των δήμων ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών / Βίντεο: Open

Σήμερα λήγει η προθεσμία για υποβολή αιτημάτων στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των τιμών ζώνης από τους δήμους. Αρκετοί ήταν οι δήμοι, με πρώτο αυτόν της Αθήνας, που τάχθηκαν κατά των νέων αντικειμενικών αξίων και με αιτήματά τους ζήτησαν τον επαναπροσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, είτε με «κούρεμα» είτε με επαναφορά στα επίπεδα του 2018 ή άλλων ετών. 

Νέες μειώσεις σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή (3/2), περίπου 125 δήμοι από όλη τη χώρα είχαν υποβάλλει αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών. Ανάμεσα στους δήμους που έχουν καταθέσει την ένστασή τους, πλην του δήμου Αθηναίων είναι οι δήμοι: Γλυφάδας,  Ζωγράφου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου, Πετρούπολης, Κορίνθου, Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς, Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πάτρας Πύργου, Κομοτηνής, Ιθάκης, Αγρινίου κ.α.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγνωρίσει ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών. Οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας ξεκαθαρίζουν αρμόδια στελέχη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top