Νέες μειώσεις σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ

Που θα γίνουν διορθώσεις το 2023

«Παράθυρο» για στοχευμένες διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε περιοχές με υπερβολικές αυξήσεις μετά από τεκμηριωμένες προτάσεις των δήμων ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών / Βίντεο: Open

Μειώσεις αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα που βρίσκονται σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας προτίθεται να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών ο δήμος Αθηναίων.

Την απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, ανακοίνωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ακίνητα: Έρχονται αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Ο δήμος, με επίσημο έγγραφο διατύπωσης γνώμης που θα καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2023, θα αποδεικνύει (με βάση στοιχεία που θα έχει συλλέξει για τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς) ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών -όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2021 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η-1-2022- πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τις 31-12-2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου.

Θα τεκμηριώνει δηλαδή την άποψη ότι σε όσες περιοχές του δήμου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55% την 1η-1-2022 σε σύγκριση με την 31η-12-2021 θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που καθορίστηκαν την 1η-1-2022, ώστε οι αυξήσεις τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να φθάνουν το πολύ μέχρι το 55%.

Ποια επιδόματα και παροχές χάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών

Η γνώμη του δήμου θα αφορά ουσιαστικά σε 30 περιοχές (ζώνες τιμών) από το 1ο, το 2ο, το 3ο και το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Πρόκειται για περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και για πολλές λαϊκές γειτονιές της πόλης όπου οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Τα ελάχιστα ποσοστά μειώσεων, που πρέπει να αποφασιστούν από το υπουργείο Οικονομικών στις συγκεκριμένες 30 περιοχές της Αθήνας, κυμαίνονται – σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής – από 1% έως 27,54%.

Δηλαδή, πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά τα ποσοστά αυτά οι αντικειμενικές αξίες στις συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου η αύξησή τους σε σύγκριση με την 31η-12-2021 να περιοριστεί το πολύ μέχρι το 55%.

Την ίδια ώρα, αρκετοί δήμοι ακολουθώντας την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού που προβλέπει το άρθρο 51 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 5000/2022- αναμένεται να καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών, το αργότερο μέχρι τις 20-1-2023, τις γνωμοδοτήσεις τους για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν την 1η-1-2022.

Αυτοί είναι: 

-    Αστυπάλαια 
-    Ραφήνα
-    Ιστιαία – Αιδηψός
-    Νομός Έβρου
-    Λήμνος 
-    Πλατανιάς Χανίων

Αναλυτικά οι περιοχές του δήμου Αθηναίων, όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν πάνω από 55%

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top