Ακίνητα: Έρχονται αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Ποιες περιοχές αφορά – Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές, επιδόματα

Οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές είναι ο λόγος που «χάνονται» επιδόματα για αρκετούς δικαιούχους / Βίντεο: ΕΡΤ 

«Παράθυρο» για αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διορθωθούν οι άδικες επιβαρύνσεις σε περιοχές όπου οι νέες τιμές είναι υψηλότερες από τις εμπορικές.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα τους ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) να εισηγούνται μειώσεις σε «παράλογες» αυξήσεις αντικειμενικών αξιών.

Σπίτι μου: 10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο πρόγραμμα στέγασης

Σύμφωνα με το άρθρο 34 τον νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να υποβάλουν ενστάσεις με τη κατάθεση στοιχείων για τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα τους ΟΤΑ να εισηγούνται μειώσεις σε «παράλογες» αυξήσεις αντικειμενικών αξιών / Eurokinissi - Γιώργος Κονταρίνης

«Σπίτι μου»: Ο «χάρτης» με τα διαθέσιμα ακίνητα έως 120 τ.μ

«Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από 1.12.2022 έως και 31.12.2022 της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων», αναφέρει χαρακτηριστικά η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.

Τέλη κυκλοφορίας: Αναρτώνται έως την Παρασκευή – Τι θα πληρώσουμε φέτος

Η μείωση των τιμών σε περιοχές, όπου είναι υψηλότερες οι αντικειμενικές από τις πραγματικές τιμές, θα φέρει σειρά αλλαγών σε φόρους, τέλη, αλλά και επιδόματα.

Ποια επιδόματα και παροχές χάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών

Συγκεκριμένα, θα θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ακίνητα, αλλά και οι φόροι για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Καλάθι νοικοκυριού: Οι δύο αλλαγές και η νέα λίστα με τα προϊόντα

Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές και στον αριθμό των νοικοκυριών, που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα, καθώς η αξία της ακίνητης περιουσίας αποτελεί κριτήριο για τη χορήγησή τους.

ΑΑΔΕ: Από «κόσκινο» δωρεές και γονικές παροχές με το νέο αφορολόγητο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top