Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις κόβουν γάλα και τυρί στα νοικοκυριά

Έφτασε και τα 3 ευρώ το λίτρο

Με προσθήκες έκπληξη θα έρθει στις 14 Δεκεμβρίου το εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» / Βίντεο: Mega

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές βγάζουν από το καλάθι τους γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, ως αποτέλεσμα των συνεχών ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας ερευνών IRI, στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 οι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων σε όγκο μειώθηκαν κατά 4,6%, ενώ οι ανατιμήσεις άγγιξαν το 10,2% δικαιολογώντας έτσι και την άνοδο των πωλήσεων σε αξία κατά 5,1% της συγκεκριμένης κατηγορίας.

H ακρίβεια πλήττει και τις λαϊκές αγορές 

Η κατάσταση αυτή έχει θέσει σε… συναγερμό τις γαλακτοβιομηχανίες, στελέχη της οποίας αναφέρουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το επόμενο διάστημα, αν και παραδέχονται ότι κινούνται σε εξωφρενικά επίπεδα για τις οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων.

Καλάθι νοικοκυριού: Γλυκά, παιχνίδια και δώρα στο Χριστουγεννιάτικο καλάθι!

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε απορροφήσει μέρος των αυξήσεων για να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τους καταναλωτές, οι τιμές είναι πολύ υψηλές και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Οι ανατιμήσεις στο ράφι είναι της τάξεως του 20%, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές του νωπού γάλακτος που αγοράζουμε από τους κτηνοτρόφους ξεπερνούν το 40%», επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας.

«Χρυσάφι» το τυρί και το γιαούρτι: Πόσο ακρίβυναν σε λίγους μήνες

Πάντως, η ίδια πηγή εκτιμά ότι με το καλάθι του νοικοκυριού, στο οποίο το γάλα που περιλαμβάνεται πωλείται 1,12 ευρώ το λίτρο από τις περισσότερες αλυσίδες, θα αναγκαστούν και οι γαλακτοβιομηχανίες να συγκρατήσουν την τιμή του και εκτός καλαθιού κυρίως με προσφορές ώστε να μη χάσουν το μερίδιο αγοράς τους.

Καλάθι νοικοκυριού: «Έσκασαν» πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ – Δείτε γιατί

Ενδεικτικά, φρέσκο αγελαδινό γάλα μεγάλης εταιρίας που τον προηγούμενο μήνα κόστιζε 1,85 ευρώ το λίτρο, τώρα πωλείται έναντι 1,77 ευρώ. Αντίθετα, κατσικίσιο γάλα -που δεν περιλαμβάνεται στο καλάθι του νοικοκυριού- από τα 2,7 ευρώ το λίτρο τον Μάρτιο, ανέβηκε στα 2,9 ευρώ τον Οκτώβριο και τώρα άγγιξε τα 2,94 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του κλάδου εκφράζουν την πεποίθηση ότι από την άνοιξη του 2023 οι τιμές θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση.

Σχετικά με τις πωλήσεις του γάλακτος, τις μεγαλύτερες απώλειες (-6,3%) σε όγκο εμφανίζει το φρέσκο γάλα, ακολουθεί το εβαπορέ (-6,2%) και τέλος το γάλα υψηλής παστερίωσης (-3,8%), παρόλο που και οι τρεις κατηγορίες παρουσιάζουν αύξηση σε αξία λόγω των ανατιμήσεων.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια, αν και η παραγωγή της πρώτης ύλης έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών οδηγώντας τους κτηνοτρόφους είτε στη σφαγή των κοπαδιών τους είτε στον υποσιτισμό των ζώων τους, οι βιομηχανίες εκτιμούν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και δεn θα υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια.

Σύμφωνα πάντως με τους κτηνοτρόφους, η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, του κατσικίσιου κατά 5,6% και του πρόβειου 2%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top