Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Aναβλύζει πετρέλαιο σε ρέματα της Ζίτσας!

Εφικτός ο στόχος για γεώτρηση στην Ήπειρο μέσα στο 2023  

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν σε στεριά και θάλασσα, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα. Το Star αποκαλύπτει ότι μέχρι τέλος του μήνα ξεκινά η πρώτη φάση, για το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, ώστε να γίνει μέχρι το καλοκαίρι δοκιμαστική γεώτρηση.  Η απεσταλμένη του Star Μαίρη Τζώρα έκανε αυτοψία στα χωριά της Ζίτσας, όπου από το πλούσιο υπέδαφος αναβλύζει πετρέλαιο! 

Ρέμα της Ζίτσας στο οποίο αναβλύζει πετρέλαιο

Ρέμα της Ζίτσας στο οποίο αναβλύζει πετρέλαιο (πηγή Star)  

Φυσικό αέριο: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Tο ρέμα βρίσκεται κάτω από το χωριό Δραγόψα, μυρίζει έντονα πετρέλαιο ενώ το νερό είναι γεμάτο πίσσα.

Τα ρυάκια του μαύρου χρυσού μέσα στο νερό, που κατέγραψε  η κάμερα του Star, εξηγούν το λόγο που η Ζίτσα βρίσκεται στην καρδιά του χερσαίου οικοπέδου των Ιωαννίνων, όπου οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν ολοκληρωθεί . 

«Πηγή ενεργειακής ασφάλειας» χαρακτήρισε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.  

Σκρέκας: «Στόχος η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα το 2023»

«Τρυπάμε» στη Ζίτσα το καλοκαίρι του 2023

Το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες του Star είναι αρχές Νοεμβρίου να έχει παραδοθεί στα χέρια του Yπουργείου Eνέργειας η περιβαλλοντική μελέτη, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και  στη συνέχεια εκτός απροόπτου να προχωρήσει η διερευνητική γεώτρηση.

Τα στάδια των ερευνών στα Ιωάννινα  

Τα στάδια των ερευνών στα Ιωάννινα (πηγή Star)  

«Τα δεδομένα, αν και οχι πολλά, είναι αρκετά. Οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει για την εκτέλεση γεώτρησης το καλοκαίρι του 2023 είναι απόλυτα εφικτή και υλοποιήσιμη από την οποία περιμένουμε θετικές ενδείξεις» δηλώνει στο Star o Λεόντιος Πορτοκαλάκης,  τοπογράφος μηχανικός και ειδικός σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων

Υδρογονάνθρακες στα Ιωάννινα: μια παλιά ιστορία...

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάτοικοι των γύρω χωριών αποκαλούν την περιοχή «πετρέλαια». Όλοι γνωρίζουν, ειδικά οι παλαιότεροι, ότι προπολεμικά, το 1939,  οι Ιταλοί είχαν στήσει γεωτρύπανα και έβγαζαν πετρέλαιο.

H περιοχή με τις έρευνες στον Νομό Ιωαννίνων για υδρογονάνθρακες στο παρελθόν

H περιοχή με τις έρευνες στον Νομό Ιωαννίνων για υδρογονάνθρακες στο παρελθόν (πηγή Star) 

Στον χάρτη που εξασφάλισε το Star φαίνονται οι περιοχές των Ιωαννίνων όπου είχαν γίνει γεωτρήσεις κατά το παρελθόν. Δεν είχαν εντοπίσει κάποιο κοίτασμα, γιατί σύμφωνα με τη σύγχρονη έρευνα είχαν πραγματοποιηθεί εκτός στόχου. Δύο γεωτρήσεις έγιναν τη δεκαετία του ‘60 από το ελληνικό Δημόσιο και το γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Άλλες 8 έγιναν τη δεκαετία του 1980 από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ η  τελευταία ήταν η γεώτρηση «Δήμητρα» έγινε το 2000 - 2001 στο Καλπάκι. 

«Το γεωτρύπανο έφτασε περίπου 4. 000 μέτρα βάθος. Δεν μπορούσε να ανταποκριθεί άλλο γιατί  οι πιέσεις ήταν μεγάλες και με αυτό το αιτιολογικό σταμάτησαν σε μια νύχτα» ισχυρίζεται ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης

Συνεχίζονται οι έρευνες για το κοίτασμα- μαμούθ στο Ιόνιο

Την ίδια στιγμή το ερευνητικό Sanco Swift που κατέγραψε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα η κάμερα του Star, συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στα νερά του Ιονίου. Oι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοίτασμα- μαμούθ,  ικανό να καλύψει τις ανάγκες  ολόκληρης της Ευρώπης για πέντε χρόνια! 

Οι έρευνες του Sanco Swift για κοίτασμα - μαμούθ στο Ιόνιο

Οι έρευνες του Sanco Swift για κοίτασμα - μαμούθ στο Ιόνιο (πηγή Star) 

Το πιο «ώριμο» για αξιοποίηση κοίτασμα  εκτιμάται ότι βρίσκεται στο Κατάκολο. Ωστόσο εδώ και τρία χρόνια αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top