Απεργία: Τι ισχύει για τον μισθό των εργαζομένων

Πώς υπολογίζεται η παρακράτηση μισθού για τη στάση εργασίας

«Παραλύει» αύριο η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ / Βίντεο: ΕΡΤ

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και το ΠΑΜΕ, με τους εργαζόμενους σε λεωφορεία, μετρό και τραμ να συμμετέχουν με στάσεις εργασίας.

Μισθός: Τι προβλέπεται για την απεργία και στάση

Η συμμετοχή σε νόμιμη απεργία αναστέλλει και την υποχρέωση του εργοδότη περί καταβολής μισθού

Απεργία: «Παραλύει» αύριο η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα MMM

Εφ’ όσον ο μισθωτός με δική του πρωτοβουλία απέχει από την εργασία, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει αποδοχές. Για κάθε ημέρα απεργίας θα παρακρατούνται τόσα ωρομίσθια όσες και οι ώρες εργασίας κάθε συγκεκριμένης ημέρας απεργίας.

Αν η απεργία καταλαμβάνει ορισμένες μόνο ώρες του ημερησίου ωραρίου (δηλαδή πρόκειται για στάσεις εργασίας), τότε ο εργοδότης θα παρακρατήσει τόσα ωρομίσθια όσες οι ώρες της απεργίας.

Απεργία: Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων την Τετάρτη 9/11

Το ωρομίσθιο προκύπτει από τη διαίρεση των 6/25 του μηνιαίου μισθού με το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το ωρομίσθιο προκύπτει από τη διαίρεση του ποσού των 6 ημερομισθίων με το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας.

«Για τον υπολογισμό των αποδοχών ο μήνας λογίζεται για 30 ημέρες. Στις περιπτώσεις αποχής του υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, λόγω απεργίας, ο μήνας λογίζεται για 25 ημέρες. Στην περίπτωση απεργίας, στην έννοια της οποίας υπάγονται και οι στάσεις εργασίας, γίνεται περικοπή των μεικτών μηνιαίων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων και των κρατήσεων, εργοδότη και εργαζόμενου, για κύρια και επικουρική σύνταξη, στην περίπτωση που η ημέρα απεργίας αναγνωρίζεται ως συντάξιμη»,  αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 25, παράγραφος 2, του νόμου 4354/2015.

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας, η απώλεια του μισθού είναι η θυσία που υφίσταται ο εργαζόμενος για την άσκηση του δικαιώματος απεργίας. Αν οι μισθωτοί διατηρούσαν κατά τη διάρκεια της απεργίας και την αξίωση για μισθό, τότε ο εργατικός αγώνας θα ήταν ένας αγώνας χωρίς δαπάνη, χωρίς κίνδυνο, πράγμα βέβαια που δεν συμβιβάζεται με τη φυσιογνωμία της απεργίας. Για τον λόγο αυτό γίνεται ομόφωνα δεκτό στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία και νομολογία, ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας οι απεργοί χάνουν την αξίωση για το μισθό τους. Αυτό ορίζει άλλωστε ρητά το αρθρ. 30 παρ. 7 Ν. 1264/82 αναφορικά με την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top