Χωρίς αύξηση στον μισθό φέτος τo 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

«Δύσκολα» θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του χειμώνα το 47% των μισθωτών

εργαζόμενοι

Το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν είδε καμία αύξηση από την αρχή του χρόνου στον μισθό του, σύμφωνα με έρευνα, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του  Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρία «Alco», για λογαριασμό του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1.500 ργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ηλικίας άνω των 17 ετών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου. 

Διακοπές... στο σπίτι τους θα κάνουν 4 στους 10 εργαζόμενοι

Σε ερώτηση, εάν υπήρξε αύξηση του μισθού των εργαζομένων από την αρχή του χρόνου, το 80% απαντά αρνητικά και μόνο το 20% θετικά. Το 61% δεν εργάζεται περισσότερο από το κανονικό ωράριο, ενώ το 39% απασχολείται και πέραν του κανονικού ωραρίου. Το 51% πληρώνεται τις υπερωρίες, το 49% δηλώνει ότι δεν τις πληρώνεται.

Η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει το 51% σε «αρκετά» μεγάλη περικοπή δαπανών βασικών ειδών διατροφής, το 20% σε «πολύ» μεγάλη, το 25% σε «λίγη» και μόνο το 4% δεν περιόρισε «καθόλου» τις δαπάνες διατροφής.

Χατζηδάκης: Πότε αναμένονται αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό

Δύσκολος ο χειμώνας για το 47% των μισθωτών  

Στην ερώτηση, εάν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης το χειμώνα, το 47% απαντά «δύσκολα», το 30% «σχετικά εύκολα», το 20% «καθόλου» και μόνο το 3% «εύκολα».

Στην ερώτηση, ποιό θεωρούν ότι είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου τους για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στη διατροφή και στην ενέργεια, το μήνα Σεπτέμβριο, το 63% των ερωτώμενων απαντά η «αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού», το 31 % η «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης», το 3% η «ενίσχυση των επιδομάτων» και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Πλαφόν στο φυσικό αέριο εισηγούνται οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ 

Τέλος, το 20% πιστεύει  ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να διαμορφώνεται με απόφαση της κυβέρνησης, το 65% με συλλογικές συμβάσεις και το 15% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top