ΟΠΕΚΑ – ΔΥΠΑ: Με προπληρωμένη κάρτα τα επιδόματα από το 2023

Θα τεθούν όρια ανάληψης μετρητών – Για ποιες δαπάνες θα δοθούν κίνητρα

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ισχύσουν οι αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, όπου θα προβλέπεται επιπλέον επίδομα για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία αλλά και διακοπή του επιδόματος ανεργίας  εάν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι

Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – πρώην ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με Τα Νέα, η καταβολή θα γίνεται με προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα δοθεί στους δικαιούχους από τις τράπεζες προκειμένου να εσιπράξουν συνολικά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για το 2023.

Μπαράζ πληρωμών έως την Παρασκευή: Ποια επιδόματα πληρώνονται

Η λύση της προπληρωμένης κάρτας θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του επιδόματος, οποιασδήποτε κατηγορίας. Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping, e-banking και άλλες online υπηρεσίες.

Κατώτατος μισθός: Επιστρέφει και πάλι στα 751 ευρώ μετά από 10 χρόνια

Παράλληλα, εξετάζεται να υπάρχει όριο στα μετρητά που θα μπορούν να «σηκώσουν» οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.

Σήμερα, μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται το μισό μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό.

Νέο πρόγραμμα επιδότησης 3.000 νέων για να ξεκινήσουν επιχείρηση

Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου και ο δικαιούχος μπορεί να «σηκώσει» όλο το ποσό. 

«Λίφτινγκ» στα επιδόματα: Τι αλλάζει

•    Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση.

•    Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

•    Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.ά.

•    Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτόν τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει τη συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μια απαγορευμένη δαπάνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top