Φορολογικές δηλώσεις 2022: Άνοιξαν οι τροποποιητικές - Τι να προσέξετε

Βήμα - βήμα η διαδικασία

Φιλοθέη Μακριδάκη
Αρθρογράφος
Α’ Τάξης Φοροτεχνικός
Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών
Ιδιοκτήτης Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου

 

Μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά ποσά τη χρονική περίοδο από το 2015 και μετά.

Αλλά και όσοι έχουν ήδη υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση αλλά θέλουν να προχωρήσουν σε τροποποίηση μπορούν να το κάνουν έως τις 30 Ιουνίου, καθώς η ΑΑΔΕ έθεσε σε λειτουργία τη σχετική πλατφόρμα.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση μετά την παράταση

Τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα. Για τα έτη προ του 2015 η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων είναι εφικτή χειρόγραφα με προσέλευση στις ΔΟΥ.

Επίδομα Καυσίμων: Κάντε την αίτηση όσο προλαβαίνετε – Δείτε πώς

Όσον αφορά το φόρο που τυχόν τους αναλογεί για τα προηγούμενα έτη θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2023.

Βήμα - βήμα η διαδικασία

Για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

-  Επιλέγετε το έτος

-  Επιβεβαιώνετε τα προσωπικά σας στοιχεία

Επιδοτήση ηλεκτρικών συσκευών: Ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς κάνετε αίτηση

-  Συμπληρώνετε Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση και

-  Έπειτα το Ε1

-  Ενημερώνεστε για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης

-  Υποβάλλετε τη δήλωση

-  Εκτυπώνετε  νέα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 & το νέο εκκαθαριστικό

Η φοροτεχνικός και σύμβουλος επιχειρήσεων Φιλοθέη Μακριδάκη

«Μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έλαβαν αναδρομικά ποσά τη χρονική περίοδο από το 2015 και μετά», εξηγεί στο star.gr  η φοροτεχνικός και σύμβουλος επιχειρήσεων, Φιλοθέη Μακριδάκη

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά ποσά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Οκτώ μυστικά για ελαφρύτερο εκκαθαριστικό

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή ή με κούριερ στη Δ.Ο.Υ.

Τι αλλάζει για τους εκπρόθεσμους

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά τη λήξη της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, ο φορολογούμενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

Φορολογικές δηλώσεις: Πρόστιμα για τροποποιητικές

Από φέτος δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι όσον αφορά στα προηγούμενα φορολογικά έτη, δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων (δυνατότητα υποβολής μέσω TAXISnet) υπάρχει μόνο για τα φορολογικά έτη από το 2015 έως το 2020 (έτη υποβολής δηλώσεων 2016-2021). Για τα έτη προ του 2015 η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων είναι εφικτή χειρόγραφα με προσέλευση στις ΔΟΥ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top