Συντάξεις: Ανατροπή στα όρια ηλικίας στο Δημόσιο

Το σενάριο για επιστροφή στην εργασία υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν

«Γκάζι» πάτησε ο ΕΦΚΑ στην έκδοση συντάξεων και εκεί που κάποιοι περιμέναν 2 ή 3 χρόνια, πλέον οι αιτήσεις εκκαθαρίζονται μέσα σε ένα δίμηνο

Τρία σενάρια για τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας.

Μάλιστα, ένα εξ αυτών περιλαμβάνει ακόμη και την επιστροφή των υπαλλήλων, που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για να συνταξιοδοτηθούν, στην ενεργό υπηρεσία.

Συντάξεις Μαΐου: Θα δοθούν νωρίτερα λόγω Πάσχα – Οι ημερομηνίες πληρωμής

Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), ώστε να αποφασιστεί τελικά εάν μπορούν να αποχωρήσουν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν φέτος το 56ο ή το 58ο έτος της ηλικίας τους και είχαν 25 χρόνια ασφάλισης το 2011 ή το 2012.

Ο λόγος που ζητήθηκε η παρέμβαση του ΝΣΚ είναι διότι τα – λεγόμενα – μεταβατικά όρια ηλικίας του Δημοσίου, αυτά δηλαδή που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να συνταξιοδοτούνται πριν από τα 62, ισχύουν για όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι 31/12/2021. Οι θεμελιωτικές προϋποθέσεις του Δημοσίου είναι δύο, ο χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας, και θα πρέπει να συμπληρώνονται και οι δύο για να ασκηθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Επικουρικές συντάξεις: Aυξήσεις με... αστερίσκο για 1,1 εκατ. συνταξιούχους

Στο θέμα των πρόωρων, όσοι συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 56 και 58 ετών μέχρι το 2021 με 25ετία το 2011 ή το 2012 έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και μπορούν να βγουν οποτεδήποτε στη σύνταξη.

Νωρίτερα στη σύνταξη οι μητέρες ανηλίκων – Οι προϋποθέσεις

Με δεδομένο ότι οι διατάξεις αυτές δεν άλλαξαν από κανένα νόμο, ούτε τροποποιήθηκαν ή ανακλήθηκαν από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν για πρόωρη σύνταξη έχοντας συμπληρώσει τα 56 ή τα 58 μετά τις 1/1/2022. Ωστόσο, οι αιτήσεις μπήκαν σε αναμονή, καθώς οι υπηρεσίες του ΓΛΚ ζήτησαν οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας για το αν ισχύουν από 1/1/2022 αυτά που ήταν γνωστά ως το 2021 αναφορικά με τα όρια ηλικίας των πρόωρων συντάξεων στο Δημόσιο.

Η απάντηση θα έρθει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα αποφασίσει ουσιαστικά αν τα μεταβατικά όρια ηλικίας θα παραταθούν για ένα έτος, δηλαδή και για το 2022, ή αν θα εφαρμοστεί ο κανόνας που λέει ότι από 1ης/1/2022 όσοι δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα για σύνταξη ως το 2021 (με ηλικία και χρόνο ασφάλισης) δεν μπορούν να αποχωρήσουν αν δεν συμπληρώσουν το 62ο έτος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top