Καύσιμα: Η εκτίναξη των φόρων έβαλε «φωτιά» στην τιμή       

Περισσότερο και από την αύξηση της διεθνούς τιμής ευθύνεται η φορολόγηση 

Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ κινείται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Άνθρωποι της αγοράς παρατηρούν, όμως, ότι κι άλλες φορές στο παρελθόν είδαμε τη διεθνή τιμή του πετρελαίου σε αυτά ή υψηλότερα επίπεδα, χωρίς όμως να βλέπουμε τέτοιες εκρηκτικές τιμές στην αντλία. Τι φταίει; Η εκτίναξη της φορολογίας στα καύσιμα είναι ο κυριότερος λόγος.   

Πήραν «φωτιά» οι τιμές των καυσίμων – «Μπουρλότο» στα νησιά

Τον Ιούνιο του 2008, το πετρέλαιο είχε φτάσει στα 138 δολάρια. Η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια ήταν 1,27 ευρώ. Από αυτά, οι φόροι ήταν το 29% της τελικής τιμής. 

Το φετινό Μάρτιο, η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται γύρω στα 120 δολάρια. Η βενζίνη στην αντλία έφτασε στα 2,11 ευρώ. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ εκτινάχθηκαν σχεδόν στο μισό της τελικής τιμής! 

Συνεχίζεται το «ράλι» τιμών στο φυσικό αέριο λόγω Ουκρανίας 

«Στα 2 ευρώ βενζίνης, τα 70 λεπτά είναι ΕΦΚ και τα 38 λεπτά ΦΠΑ, άρα πάνω από 1 ευρώ είναι φόρος» δηλώνει ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής.   

Αύξηση φόρων στα καύσιμα 164% από το 2001 και μετά 

Μπαίνοντας στην Ευρωζώνη το 2000, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ ήταν συνολικά λιγότερα από 35 λεπτά το λίτρο. Στις αρχές του 2010 είχαν ξεπεράσει τα 64 λεπτά, το 2017 είχαν φτάσει στα 86,8 λεπτά. Πλέον, το σύνολο αυτών των επιβαρύνσεων, μαζί με την υποχρεωτική χρήση βιοαιθανόλης, έφτασε στα 92 λεπτά το λίτρο, δηλαδή είναι αυξημένο κατά 164%!

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου. Το 2008, κάθε τόνος βενζίνης αγοραζόταν προς 1.011 δολάρια, δηλαδή 641 ευρώ. Τώρα, ο τόνος κοστίζει 1.060 δολάρια, δηλαδή 963 ευρώ, λόγω της ισχυροποίησης του αμερικανικού νομίσματος. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top