Φορολογικές δηλώσεις 2022: Οι 9 νέοι κωδικοί που συμπληρώνουμε

Ανοίγει το taxisnet για την υποβολή δηλώσεων τις επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2022.

Ο φόρος εισοδήματος για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2021 θα καταβληθεί σε οκτώ δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Ηδη η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά έντυπα της φορολογικής δήλωσης (Ε1, Ε2, Ε3) τα οποία έχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τι αλλάζει στο νέο έντυπο

Εχουν προστεθεί νέοι κωδικοί για τους εργαζομένους, που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία, ενώ για τις μισθώσεις θα πρέπει πλέον να συμπληρωθεί και ο αριθμός μίσθωσης.

Οι 9 νέοι κωδικοί που συμπληρώνουμε στις φορολογικές δηλώσεις

1. Κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζομένους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

2. Κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημίες από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής – αλλοδαπής.

3. Κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ποιοι εξαιρούνται από τη συγκέντρωση αποδείξεων

4. Κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

5. Κωδικοί 818-820-822: Αφορούν το πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.

6. Κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myCar

7. Κωδικοί 818, 820, και 822: Συμπληρώνονται από τον/τη σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά κατοικία εξαρτωμένου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

8. Κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ.

9. Κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top