Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myCar

Πώς θα κάνετε άρση ακινησίας και πόσα θα πληρώσετε

Αυτοκίνητα κίνηση

Από τις αρχές Μαΐου θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες του χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που τα έθεσαν σε ακινησία.

Η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα ανοίξει μετά το Πάσχα και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τα κυκλοφορήσουν πληρώνοντας αναλογικά για τους μήνες που υπολείπονται.

Τη δυνατότητα αυτή θα την έχουν όχι μόνο όσοι κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου αλλά και όσοι κατέθεσαν τις πινακίδες τους στις εφορίες τα προηγούμενα χρόνια.

Επιδότηση βενζίνης: Πώς θα κάνετε την αίτηση στο gov.gr σε τρία βήματα

Η άρση της ακινησίας γίνεται μία φορά εντός του έτους, το οποίο σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να επιλέξουν εάν θέλουν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους για λίγους μήνες (πχ. Μάιο έως Ιούλιο ή Ιούλιο με Σεπτέμβριο) ή έως το τέλος της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται πως εάν κάποιο πολίτης «πιαστεί» να κυκλοφορεί με το όχημα, το οποίο έχει δηλώσει σε ακινησία, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Πως γίνεται η άρση ακινησίας

Εάν κάποιος επιθυμεί να κινήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Επίδομα καυσίμων: Ποιοι κερδίζουν έξτρα επιδότηση και πώς

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφρόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι οχημάτων που κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ, δεν είχαν υποχρέωση να τις αποστείλουν στην Εφορία.

Παραδείγματα

Κάτοχος αυτοκινήτου 2.000 κυβικών, το οποίο επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ τον χρόνο, θέλει να κάνει άρση ακινησίας από τον Ιούνιο του 2022 και μετά. Θα πληρώσει τα 7/12 του ποσού, δηλαδή θα πληρώσει 402,5 ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top