Επιδότηση συσκευών: Τι να προσέξετε με τις συσκευές που αποσύρετε

Πώς θα γίνει η απόσβεση της αγοράς σας

Να αντικαταστήσουν έως τρεις ηλεκτρικές συσκευές θα έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές με το πρόγραμμα της επιδότησης για την αντικατάσταση παλαιών και ενεργοβόρων συσκευών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» από τον Απρίλιο και μετά και θα αφορά τις εξής συσκευές: κλιματιστικό, ψυγείο και καταψύκτη.

Η επιδότηση θα αφορά 200.000 νοικοκυριά ενώ θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια, καθώς ανάλογα με το εισόδημα θα υπάρχει και ανάλογη επιδότηση.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχει κανείς, τόσο μικρότερη θα είναι και η επιδότηση, που θα λάβει, η οποία θα φτάνει το μέγιστο το 50% της αξίας.

Δε θα υπάρχει κανένας αποκλεισμός, δηλαδή όλοι μπορούν να κάνουν αίτηση, ωστόσο εάν οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τα 200.000 voucher, τότε θα δοθεί προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Αυτό που είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να λειτουργεί η παλαιά συσκευή, ώστε να υπάρχει και το αντίστοιχο όφελος από την αντικατάστασή της, με νέα και λιγότερο ενεργοβόρα.

Πώς θα γίνεται η αίτηση

Αφού ανοίξει η πλατφόρμα, οι καταναλωτές μπορούν με τους κωδικούς του taxisnet, να δηλώσουν τι συσκευές θέλουν να αντικαταστήσουν, το ΑΦΜ τους και έναν λογαριασμό.

Με την υποβολή αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει αυτόματα το κουπόνι και θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει απευθείας στην αγορά που θα κάνει για να αφαιρεθεί από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών που θα αγοράσει.

Πώς θα γίνει η απόσβεση της αγοράς σας

Σε περίπτωση απόσυρσης παλαιάς και ενεργοβόρας συσκευής, η απόσβεση της αγοράς σας μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος καταναλωτής έχει παλαιάς τεχνολογίας ψυγείο, που καταναλώνει 400 κιλοβατώρες τον χρόνο, τότε με τη σημερινή τιμή (0,25 ευρώ η κιλοβατώρα), τότε ετησίως το κόστος για το ρεύμα έρχεται στα 100 ευρώ.

Εάν αγοράσει νέο ψυγείο αξίας 400 ευρώ με κατανάλωση 250 κιλοβατώρες τον χρόνο και λάβει επιδότηση 50% (δηλαδή πληρώσει 200 ευρώ ο ίδιος), τότε ο λογαριασμός για το ρεύμα θα πέσει στα 62,5 ευρώ ετησίως (όφελος 38,5 ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 5 χρόνια θα έχει αποσβέσει την αγορά του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top