Πέφτει «ζεστό» χρήμα: Ποια εφάπαξ πληρώνονται τους επόμενους μήνες

«Γκάζι» και για τις εκκρεμείς συντάξεις

Χρήματα

«Γκάζι» για την πληρωμή των εφάπαξ σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πατάει ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Τον Δεκέμβριο του 2021 τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ, που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα περισσότερους από τρεις μήνες, ήταν 5.930, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο έφταναν τα 8.206.

Συνολικά, οι αιτήσεις στο τέλος Δεκεμβρίου για τη λήψη εφάπαξ παροχής ήταν 11.647, εκ των οποίων οι 5.930 ήταν ληξιπρόθεσμες, με στόχο την αποπληρωμή τους μέχρι τον Ιούνιο. Το 2021 καταβλήθηκαν σχεδόν 30.000 εφάπαξ σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Συντάξεις: Αυξήσεις με αναδρομικά άνω των 2 ετών για πέντε κατηγορίες

Ο e-ΕΦΚΑ, για την ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ, προχωρά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του (https://www.efka. gov.gr) στην έκδοση της κύριας σύνταξης μαζί με την επικουρική και το εφάπαξ. Αυτή τη στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη είναι 83.000 και για επικουρική 90.000.

Επικουρικές συντάξεις: Νέος γύρος διεκδικήσεων για αναδρομικά

Με την ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται δύο με τρεις φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Οι αιτήσεις στα υποκαταστήματα για τη λήψη επικουρικής σύνταξης το 2021 ξεπέρασαν τις 70.000. Συνολικά, σε εκκρεμότητα βρίσκονται περισσότερες από 100.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, εκ των οποίων οι 90.000 είναι σε αναμονή για περισσότερους από τρεις μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, αναμένεται εντός του 2022 να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης, αφού προηγηθεί η αποπληρωμή των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Ποια εφάπαξ θα πληρωθούν έως τον Ιούνιο του 2022

Στον δημόσιο τομέα ήταν ληξιπρόθεσμες τον Δεκέμβριο του 2021 2.770 αιτήσεις για εφάπαξδικαστικών υπαλλήλων, υπαλλήλων με ειδικά
μισθολόγια (όπως οι εκπαιδευτικοί) και πολιτικών υπαλλήλων, 322 αιτήσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ, υπαλλήλων νοσοκομείων και γιατρών του ΕΣΥ και 9 αιτήσεις υπαλλήλων σε Σώματα Ασφαλείας και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στον ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο υπήρχαν 880 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις από μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες, ξενοδοχοϋπαλλήλους, εργαζομένους στον ιππόδρομο, στο Εθνικό Θέατρο, στο λιμάνι του Πειραιά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, 1.017 αιτήσεις από εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ναυτικούς, εργαζομένους σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πρακτορεία Τύπου και εφημεριδοπώλες και 932 αιτήσεις για εφάπαξ από μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top