Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε μπορεί να γίνει επιστροφή χρημάτων

Πώς επηρεάζει τους καταναλωτές το αίτημα της ΡΑΕ στην Κομισιόν

Λογαριασμοί ΔΕΗ

Αίτημα στην Κομισιόν για αναδρομική επιστροφή χρημάτων στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες τιμές της αγοράς εξισορρόπησης με την εφαρμογή του target model, έχει καταθέσει η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμα,ς τα ποσά αυτά, αν αποδεχθεί η Κομισιόν ότι δεν έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ενέργειας, θα επιστραφούν στους προμηθευτές και μετά στους καταναλωτές.

Πρόκειται για αίτημα που είχε υποβληθεί από μη καθετοποιημένους προμηθευτές, στη ΡΑΕ τον Δεκέμβριο του 2020. Η κρίσιμη περίοδος των υψηλών χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης ξεκινά από τις 20 Νοεμβρίου του 2020, όταν ξεκίνησε το target model, μέχρι ένα δίμηνο μετά περίπου.

Γιατί προκλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές εξισορρόπησης

Όμως επειδή οι κανόνες αυτοί δεν είχαν τεθεί εγκαίρως, δηλαδή πριν από την έναρξη του target model (1.11.2020), προκλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές εξισορρόπησης, έντονες διακυμάνσεις και κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές.  

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2020, την πέμπτη εβδομάδα λειτουργίας του target model, το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης ανέβηκε από τα 19,74 ευρώ/μεγαβατώρα στα 41,79 και την αμέσως επόμενη έπεσε στα 8,48 ευρώ.

«Αυτή η εκτίναξη προσέφερε αδικαιολόγητα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους καθετοποιημένους παραγωγούς», δηλαδή σε όσους παράγουν αλλά και πωλούν ρεύμα, καθώς εκείνοι δίνουν ή αφαιρούν ενέργεια για να εξισορροπεί το σύστημα και αμείβονται σχετικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top