Τσακλόγλου: Καμία μείωση σε συνταξιούχους χηρείας ή αναπηρίας

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Κέρματα

Κανένας συνταξιούχος χηρείας ή αναπηρίας δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, αναφορικά με την εγκύκλιο που υπεγράφη, πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες της μιας συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου).

Όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Τσακλόγλου σε συνέντευξή του στον Σκάι 100,3 FM, δεν θα γίνουν περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις και υπογράμμισε ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, επομένως δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Οι νέες συντάξεις για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ).

Όπως έχει διευκρινιστεί, έρχεται ως εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης τόσο στον νόμο 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) όσο και στον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι, με τον νόμο Κατρούγκαλου, κάθε συνταξιούχος λαμβάνει την εθνική σύνταξη, η οποία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ανταποδοτική σύνταξη, η οποία προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων. «Η εθνική σύνταξη, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, ορίζεται στα 384 ευρώ, για έναν ασφαλισμένο με 20 χρόνια ασφάλισης. Είναι σαφής ο νόμος ότι λαμβάνεις μια μόνο εθνική σύνταξη» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, «με την εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι, βάσει του νόμου, η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής σύνταξης) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού σύνταξης για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ».

«Στο πνεύμα αυτό, η εθνική σύνταξη χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό» προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείο και εξηγεί:

«Συνεπώς, εκ της ίδιας της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής της εθνικής σύνταξης και, πάντα, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται η σώρευση περισσότερων της μιας εθνικών συντάξεων στο ίδιο άτομο.

Σε εφαρμοστικό επίπεδο, όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη, που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης».

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι, από αύριο, θα λειτουργήσει η επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), επισημαίνοντας ότι όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, εντάσσονται πλέον στο ΤΕΚΑ.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, το 2021, ο e-ΕΦΚΑ κατέγραψε αύξηση κατά 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων συγκριτικά με το 2019.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top