Χρέη πανδημίας: Παράταση για τη ρύθμιση των 72 δόσεων

Η νέα προθεσμία – Το ελάχιστο ποσό για τη μηνιαία δόση

Τις επόμενες κινήσεις στην οικονομία, οι οποίες θα αφορούν αρχικά στη μονιμοποίηση έως και το 2022 μέτρων στήριξης που ισχύουν σήμερα, και εν συνέχεια στις νέες μειώσεις φόρων και εισφορών, περιέγραψε πρόσφατα ο Χρήστος Σταϊκούρας

Παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών λόγω κορωνοϊού σε 72 δόσεις έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η νέα προθεσμία, όπως προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών  Απόστολου Βεσυρόπουλου, λήγει στις 26 Ιανουαρίου του 2022.

Η ρύθμιση υπολογίζεται πως αφορά πάνω από 800.000 δικαιούχους, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή των «κορωνοχρεών» είτε σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Eispraxis: Το νέο εργαλείο της εφορίας για το κυνήγι των οφειλετών

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ, ενώ η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.

Ποιους αφορά η ρύθμιση οφειλών σε έως 72 δόσεις

Οι βασικές αρχές της ρύθμισης:

-    Στη ρύθμιση εντάσσονται οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουάριου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021

Χρέη σε εφορία: Σε ποια περιουσιακά στοιχεία μπορεί να βάλει «χέρι»

-    Μπορούν να ενταχθούν αυτοπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, είχαν δηλαδή συμπεριληφθεί οποτεδήποτε στις λίστες ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών (φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία).

-    Δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021. 

-    Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top