Κατώτατος μισθός: Τι θα γίνει με επιδόματα - τριετίες από το 2022

Η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει πολλά για τους μισθούς

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 θα δουν οι πολίτες, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Την τύχη των τριετιών για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα κρίνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο ανώτατο δικαστήριο εκκρεμεί η απόφαση για την προσφυγή των βιομηχάνων από τον Ιούνιο του 2019, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/1/2022 για παλαιούς μισθωτούς, που έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012.

Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί, αν θα συνεχίζουν να υφίστανται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες, ή αν έχουν καταργηθεί.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022

Εάν η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι υφιστάμενοι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, ενώ και οι νέοι μισθοί – από την 1η Ιανουαρίου 2022 – θα έχουν προσαυξήσεις προϋπηρεσίας (τριετίες).

Αν όμως η απόφαση είναι αρνητική για τους εργαζόμενους – δηλαδή γίνει δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων – τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας.

ΓΣΕΕ: Το κύμα ακρίβειας «τρώει» το 10% του κατώτατου μισθού

Δεδομένου ότι ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται φθάνει έως και τις 198,9 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται πως από 1/1/2022 ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2%, συμπαρασύροντας και τα  επιδόματα προϋπηρεσίας, για όσους τα δικαιούνται.

Οι τριετίες έχουν «παγώσει» από τον Φεβρουάριο του 2012, βάσει μνημονίου, μέχρι η ανεργία πέσει κάτω από 10%.

Δείτε τους πίνακες με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα προϋπηρεσίας
Κατώτατος μισθός Κατώτατος μισθός

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top