ΕΝΦΙΑ 2022: Πρώτη δόση τον Μάρτιο

Χαμηλότερος ο φόρος ακινήτων για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Κέρματα πορτοφόλι

Μικρότερος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022.

Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της Κομισιόν για τη 12η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η πληρωμή του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2022.

Το νομοσχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, ενώ ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Μαρτίου.

Νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ το 2022

Η καταβολή του φόρου θα πραγματοποιείται σε 10 δόσεις ή 12 δόσεις, με την τελευταία να είναι ή στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 ή στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 2,5% - 3% κατά μέσο όρο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019.

Νέος ΕΝΦΙΑ: Τον Μάρτιο η πρώτη δόση για το 2022!

Στα σχέδια που εξετάζει η ειδική ομάδα εργασίας, η οποία έχει αναλάβει να χαρτογραφήσει τον νέο ΕΝΦΙΑ, είναι η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων να έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία, μετά τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Για ποιους αταργείται ο συμπληρωματικός φόρος

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

Για τα νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5%. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5% επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα εφέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top