Ακίνητα: Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και αγοράς σπιτιών

Πού καταγράφεται μεγάλη ζήτηση

Αγγελίες σπιτιών

Αυξήσεις-φωτιά σημειώνουν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης στα ακίνητα, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν αυξήσουν στις ενοικιάσεις, που ξεπερνούν το 14% στις τιμές αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr (SPI Index) για το τρίτο τρίμηνο, στα βόρεια προάστια η αύξηση των τιμών ενοικίασης άγγιξε το 10,5% με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο να προσεγγίζει τα 950 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. (9,47 ευρώ/τ.μ.). 

Το αντίστοιχο κόστος κατά το πρώτο τρίμηνο δεν ξεπερνούσε τα 880 ευρώ, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το μέσο ενοίκιο στα βόρεια προάστια διαμορφωνόταν σε 845 ευρώ. Οι τιμές δηλαδή στην αρχή της πανδημίας ήταν κατά 100 ευρώ μικρότερες σε σχέση με σήμερα. Όσον αφορά τις τιμές πώλησης στα βόρεια προάστια, πλέον ανέρχονται σε περίπου 2.500 ευρώ/τ.μ. καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. 

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας. Στα νότια προάστια, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 7,4% σε 2.813 ευρώ/τ.μ., ενώ στα δυτικά προάστια η αύξηση έφτασε το ίδιο διάστημα στο 9,3% και ειδικότερα σε 1.444 ευρώ/τ.μ. Στα νότια, η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 10,2 ευρώ/τ.μ. αυξημένη κατά 2,1% σε ετήσια βάση, ενώ στα δυτικά προάστια σε 6,95 ευρώ/τ.μ., από 6,63 ευρώ.

Στα ύψη τα ενοίκια στον Πειραιά

Στο κέντρο οι αυξήσεις ήταν χαμηλότερες (κατά 4,2%), με τη μέση τιμή πώλησης να  φτάνειο στα 1.612 ευρώ/τ.μ., από 1.548 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9 ευρώ/τ.μ. παραμένοντας αμετάβλητο έναντι του περσινού τρίτου τριμήνου.

Αντίθετα, στα ανατολικά προάστια σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις  στα ζητούμενα ενοίκια, με 7,3% σε ετήσια βάση, με τη μέση τιμή να αγγίζει πλέον τα 7 ευρώ/τ.μ. (6,92 ευρώ/τ.μ.), από 6,45 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. 

Τιμές ενοικίων

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καταγράφεται στα προάστια του Πειραιά με 14,7%. Πλέον το μέσο ενοίκιο προσεγγίζει τα 6,9 ευρώ/τ.μ. από 6 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο / Πηγή πίνακα: spitogatos.gr

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καταγράφεται στα προάστια του Πειραιά με 14,7%. Πλέον το μέσο ενοίκιο προσεγγίζει τα 6,9 ευρώ/τ.μ. από 6 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Φωτιά στην περιοχή πήραν και οι τιμές πώλησης. Συγκεκριμένα, ο Πειραιάς κατέγραψε άνοδο κατά 7,2%  με την μέση τιμή πώλησης να αγγίζει τα 1.540 ευρώ/τ.μ., ενώ ακόμα μεγαλύτερη (8,7%) ήταν η αύξηση στα προάστια του Πειραιά, με την μέση τιμή να αγγίζει τα 1.270 ευρώ/τ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές ενοικίασης είναι σχετικά σταθερές σε 7,8 ευρώ/τ.μ., όμως στους περιφερειακούς δήμους της πόλης, το μέσο ενοίκιο σημειώνει αύξηση κατά 6%.

Οι τιμές αγοράς αυξήθηκαν κατά 8,1% σε 1.600 ευρώ/τ.μ. από 1480 ευρώ/τ.μ. κατά το περσινό τρίτο τρίμηνο, ενώ στους περιφερειακούς δήμους του Νομού της Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.200 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 6,7%.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top