Χατζηδάκης: Σε δύο δόσεις τα 1.200 ευρώ στους νέους

Ανακοινώσει για το «πρώτο ένσημο» και όλα τα προγράμματα που έρχονται   

Λεπτομέρειες για την επιδότηση των νέων με 1.200 ευρώ για το «πρώτο ένσημο» ώστε να εισέλθουν στην αγορά εργασίας ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, στην οποία εξειδίκευσε τα μέτρα αρμοδιότητας του υπουργείου του, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Συνοπτικά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε    
  
•    Σε δύο δόσεις θα δοθούν τα 1.200 ευρώ
•    Σε ισχύ από 1/1/2022
•    Θα μπορεί να συνδυάζεται με άλλα προγράμματα ΟΑΕΔ π.χ. 150.000 θέσεων εργασίας (δηλαδή για ένα 6μηνο ο νέος θα παίρνει 100 ευρώ στον μισθό του και επιδότηση εισφορών με ανάλογη πρόβλεψη για τον εργοδότη)
•    Ο προϋπολογισμός των 42 εκατ. ευρώ (2021- 2022) θα καλύψει 35.000 νέους με προοπτική αύξησης του κονδυλίου αν υπάρχει ζήτηση

Επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας στις 150.000  

Από το 2022, οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ, το οποίο με την αύξηση των θέσεων εργασίας αυξάνεται κατά 169 εκατ. ευρώ.

Η βασική του λειτουργία είναι η επιδότηση επί 6 μήνες όλου του μη μισθολογικού κόστους που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για νέες προσλήψεις. 

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική ρήτρα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Διαθέτει, επίσης, ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε  ότι πάνω από 80.000 το αξιοποίησαν ήδη, εκ των οποίων 8.037 ήταν μακροχρόνια άνεργοι 

Σκέρτσος στο Star: Νέα μέτρα στήριξης στην κοινωνία με νέα αύξηση του ΑΕΠ

Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του έτους

«Επεκτείνουμε, μέχρι το τέλος του έτους, το πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης για το πρόγραμμα  που έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου. 

Όπως επισήμανε, πρόκειται «για ένα πρόγραμμα που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας -σε συνδυασμό με το μέτρο των αναστολών, που έχει περισταλεί σημαντικά, καθώς η οικονομία άνοιξε-, ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους».

Ο εργοδότης μπορεί με αυτόν τον μηχανισμό να περιορίσει τον χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για τον χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ο προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους αμοιβής)  που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας). Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.


Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Μείωση που νομοθετήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες με ρύθμιση στον νόμο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά». Όπως ανέφερε έχει διπλό όφελος, καθώς αφενός μεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αφετέρου δε αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, όπως είναι η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.

«Πέρασε» με 158 ψήφους το νέο ασφαλιστικό

Διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τον Δεκέμβριο 

Τον Δεκέμβριο, θα καταβληθεί «επί δύο»  το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε όλους τους δικαιούχους, που είναι περί τα 257.000 νοικοκυριά (500.000 άτομα). Το κόστος του μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα φέρουμε σύντομα την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αστέγους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 
Αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ/μήνα) για επιπλέον δύο μήνες (Ιούνιος και Ιούλιος 2021) για τους καλλιτέχνες  και για τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021)

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έτσι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που επλήγησαν καίρια από την πανδημία του κορονοϊού, με κόστος που φτάνει στα 30 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης  για τους καλλιτέχνες  και  τους ξεναγούς. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top