Έρχονται μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

Δύσκολος γρίφος το θέμα των ανατιμήσεων για την κυβέρνηση

Σε δύσκολο γρίφο αναδεικνύεται το θέμα των ανατιμήσεων για την κυβέρνηση, η οποία ψάχνει να βρει απαντήσεις στο διπλό πρόβλημα: αύξηση της τιμής της ενέργειας και αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και των τροφίμων λόγω πανδημίας και φυσικών καταστροφών.

Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζονται αρχικά στην αξιοποίηση του ταμείου για τις εκπομπές ρύπων αλλά και των πόρων, που εξοικονομούνται από τη διασύνδεση των νησιών και την ενεργοποίηση φωτοβολταϊκών, προκειμένου να προστατευθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Γεωργιάδης: Έρχονται ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα

Ωστόσο, είναι προφανές ότι το σύνολο των νοικοκυριών και οι επιχειρήσεις, που βγαίνουν «τραυματισμένα» από την πανδημία, δεν αντέχουν τέτοιες επιβαρύνσεις, οι οποίες εν πολλοίς απορροφούν τα οφέλη από τη μείωση της άμεσης φορολογίας (εισφορά αλληλεγγύης, χαμηλός φορολογικός συντελεστής) και των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα θα βάλουν «φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς

Το ερώτημα που αιωρείται είναι αν υπάρχουν τα περιθώρια ή η διάθεση μείωσης κάποιων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης π.χ. στα ενεργειακά προϊόντα ή αναστολής τους π.χ. στον καφέ, για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η κρίση.

Έρχονται αυξήσεις - φωτιά έως 50% στους λογαριασμούς ρεύματος

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στην ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αλλά το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), οι ανατιμήσεις αυτές θα υποχωρήσουν μέσα στο 2022, οπότε η ισχύς της ρήτρας διαφυγής από τους κανόνες των πλεονασμάτων δίνει τα περιθώρια για τέτοιου είδους δημοσιονομικές παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα. 

Σημειώνεται πως τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) δείχνουν ότι η αναλογία των έμμεσων φόρων στην Ελλάδα, σε σχέση με το σύνολο των εσόδων, κινείται πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των υπολοίπων χωρών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top