Αυξήσεις σε βασικά προϊόντα θα βάλουν «φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς

Η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές

«Φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό απειλούν να βάλουν ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες άμεσης ανάγκης. Η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές ανά τον κόσμο εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές των πρώτων υλών και τα νοικοκυριά ετοιμάζονται για έναν ακόμα πολύ δύσκολο χειμώνα.

Γεωργιάδης: Έρχονται ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα

Αυξήσεις 8% στα οπωροκηπευτικά και 5% στα φρέσκα φρούτα είδαν ήδη οι καταναλωτές από τον περασμένο μήνα, αλλά φαίνεται ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Θέμα ημερών είναι η αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στο ψωμί, ενώ 10% με 15% θα ανέβουν σε πρώτη φάση και οι τιμές στα ράφια των super markets.

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής είναι η βασική αιτία των αυξήσεων σε φρούτα και λαχανικά.

Ο μαύρος χρυσός ακρίβυνε 64% σε σχέση με πέρσι, ενώ ζωοτροφές, λιπάσματα, σπόροι έχουν ανατιμηθεί ως 45%. 

Το κύμα των ανατιμήσεων ενισχύουν οι πρώτες ύλες που έχουν πάρει «φωτιά» διεθνώς. Τα φυτικά λάδια ακρίβυναν 67%, η ζάχαρη 39%, τα δημητριακά 31%, ο καφές 49% 

Λάδια, μπισκότα, γαλακτοκομικά, καταψυγμένα, συσκευασμένα τρόφιμα, προστίθενται στη λίστα των πρώτων ανατιμήσεων 

Συναγερμός στην κυβέρνηση για το κύμα ανατιμήσεων 

Αύξηση 85% σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου, απειλώντας με ηλεκτροσόκ τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, αφού οι χονδρικές τιμές στο ρεύμα έχουν αυξηθεί κατά 50%! 

Για το κύμα των ανατιμήσεων που βρίσκεται προ των πυλών, ενημέρωσε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρωθυπουργός ζήτησε μέτρα- ασπίδα για τα βασικά είδη διατροφής και τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top