Αναδρομικά έως 10.296 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου

Πώς και πότε θα δοθούν

Πορτοφόλι

Αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης για τουλάχιστον μία διετία – από 1 Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018 – αναμένουν οι συνταξιούχοι του  Δημοσίου από την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύηςαπό τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η επιστροφή της κράτησης ΕΑΣ (3% έως 14%) στις κύριες συντάξεις ή και στο άθροισμα κύριων συντάξεών τους πάνω από τα 1.400 ευρώ μεικτά αφορά 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο:

-    ο συμψηφισμός των μειώσεων με την προσωπική διαφορά, η οποία έχει επιβληθεί στις συντάξεις

-    η πληρωμή των αναδρομικών σε δόσεις ή και εφάπαξ από το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα αποφασιστεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα συνδυαστεί με το σχέδιο για την πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από το Δημόσιο και τις συντάξεις, με επικρατέστερο το σενάριο να ισχύσει από το 2023, αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου.

Όσον αφορά στα αναδρομικά, επισημαίνεται ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Απρίλιο έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για επιστροφή αναδρομικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top