Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές των ενοικίων για φοιτητικά σπίτια

Γιατί αναμένεται να είναι ευκολότερη η αναζήτηση από πέρυσι

Ενοικιάσεις σπιτιών

Να βρουν πιο εύκολα στέγη, αλλά σε πιο αυξημένες τιμές, αναμένεται οι φοιτητές τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, σε σχέση με το 2020.

Οι λόγοι είναι δύο, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates: αφενός είναι πιο μεγάλη η διαθεσιμότητα των ακινήτων, αφετέρου, όμως, τα περισσότερα ακίνητα προς μακροχρόνια μίσθωση είναι πλήρως ανακαινισμένα και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένα.

Χωρίς δικαιολογητικά έως τον Σεπτέμβριο οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου, Ε-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, καταλυτικό ρόλο στην κινητικότητα γύρω από τη φοιτητική στέγη θα παίξει η πανδημία σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη Δ και τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού.

Οι γονείς έχοντας τα περσινά δεδομένα της τηλεκπαίδευσης και των συνεχόμενων lockdown εκτιμάται πως δεν θα «ρισκάρουν» με την άμεση ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας για τους πρωτοετείς φοιτητές.

Αντίθετα, αναμένεται να κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι τις εγγραφές στα πανεπιστήμια και την έναρξη των μαθημάτων, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Αυξητικές τάσεις στις περισσότερες φοιτητικές περιοχές καταγράφουν οι τιμές στην Αθήνα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια.

Ακίνητα: Πώς να βρείτε τιμή ζώνης και αντικειμενική αξία ηλεκτρονικά

Συγκεκριμένα, το 2020 το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας στον Νέο Κόσμο κυμαινόταν από 260€ έως 360€/μήνα, τη φετινή καταγράφεται αύξηση 13,3% στην κατώτατη τιμή μίσθωσης και +26% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 300€/μήνα, έως και 490€/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυσκευές διαμέρισμα. 

Αυξήσεις καταγράφονται και στην Καλλιθέα, με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40 τ.μ. – 50 τ.μ. να κυμαίνεται από 350€/μήνα έως και 550€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυσκευές, όταν την περσινή χρονιά το κόστος μίσθωσης κυμαινόταν από 330€/μήνα έως και 400€/μήνα. Στα περσινά «απλησίαστα» επίπεδα κυμαίνονται οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε Κολωνάκι και Κουκάκι τόσο για γκαρσονιέρα, όσο και για δυάρι διαμέρισμα

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα με τις τιμές των ζητούμενων μισθωμάτων να καταγράφουν διψήφιο αριθμό.

Η αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στις top φοιτητικές περιοχές στη συμπρωτεύουσα, βάσει των διαθέσιμων ακινήτων, κυμαίνεται από 6% έως και 25% για διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσκευών.

Λίγες είναι οι εξαιρέσεις, όπως τα Ιωάννινα, η Χίος, η Καστοριά, ο Βόλος, η Κομοτηνή, η Τρίπολη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, όπου καταγράφεται σταθερότητα των τιμών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top