Νέο σύστημα ασφάλισης: Κανείς δε θα πάρει λιγότερα από όσα έδωσε

Σε εφαρμογή από 1/1/2022 το νέο μοντέλο για τις επικουρικές συντάξεις

χρήματα

Σε εφαρμογή από την 1/1/2022 θα τεθεί το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι, που θα ενταχθούν σε αυτό, θα έχουν έναν «προσωπικό κουμπαρά», στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές για την επικουρική τους σύνταξη.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, η διαχείριση των ατομικών λογαριασμών των λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου Ταμείου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, του ΤΕΚΑ (Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης).

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταδικάσει τους νέους σε χαμηλές συντάξεις

«Ο νέος ασφαλισμένος, μέσω του Ταμείου, θα μπορεί να επενδύει τις αποταμιεύσεις του, διαλέγοντας αντίστοιχο επενδυτικό προφίλ: "συντηρητικό", ισορροπημένο" και επιθετικό"» επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις και στις συντάξεις που θα πάρουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι.

Επικουρικές συντάξεις: Πώς το νέο σύστημα φέρνει αυξήσεις

«Δεν θα δίνουν πια οι νέοι τα χρήματά τους σε έναν "κορβανά" για όλους, χωρίς καμία επαφή και κανέναν έλεγχο. Και ξεκινάνε οι ατομικοί λογαριασμοί, οι προσωπικοί "κουμπαράδες", που δίνουν χρώμα σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση για τους νέους!» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι θα προβλέπεται ρητά στο νομοσχέδιο εγγύηση του Δημοσίου ότι κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε, συν τον πληθωρισμό. «Δεν θεωρώ πάντως ότι θα χρειαστεί να γίνει ενεργοποίηση αυτής της πρόβλεψης» εκτιμά ο υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, το δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω των αποταμιεύσεων, των επενδύσεων και της ανάπτυξης από την εισαγωγή του συστήματος.

Επίσης, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο υπουργός Εργασίας αναλύει τις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ΕΦΚΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top