Αναδρομικά: Νέα ρύθμιση για πληρωμές έως και 10.296 ευρώ

Ποιους αφορά και πώς θα δοθούν τα χρήματα

«Τον συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει, αν αυτός που θα βγάλει την σύνταξή του θα είναι υπάλληλος του ΕΦΚΑ ή όχι», είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφερόμενος στο σχέδιο επιτάχυνσης έκδοσης των συντάξεων

Nέα ρύθμιση για την καταβολή αναδρομικών έως και 10.296 ευρώ σε συνταξιούχους του Δημοσίου και για άλλα Ταμεία πάνω από 3.000 ευρώ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα αναδρομικά αυτά ποσά προκύπτουν από τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις, που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από τα ανώτατα δικαστήρια.

Νέος γύρος αναδρομικών για Δημόσιο και ένστολους

Στη ρύθμιση επιστροφών μπαίνουν:

1. Τα αναδρομικά 24 μηνών από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και ως 5 ετών για την ίδια αιτία (κρατήσεις ΕΑΣ) σε όσους έχουν ασκήσει και προσφυγές πριν από την απόφαση 504/2021 που πήρε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βγάζοντας παράνομη την ΕΑΣ τουλάχιστον ως το 2018.

Ήδη, έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και αναμένονται προσεχές διάστημα να υποβληθούν υπηρεσιακές εισηγήσεις ώστε να ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στις συσκέψεις.

2. Τα αναδρομικά που -εκτός απροόπτου- θα επαναβεβαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπό έκδοση πιλοτική του απόφαση όσον αφορά επιστροφές 11 μηνών από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που δεν πληρώθηκαν στους συνταξιούχους, όπως έγινε με το 11μηνο των περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Αυξήσεις σε συντάξεις από τέλη Ιουνίου: Ποιους αφορούν

Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται και τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, τα οποία δεν επιστράφηκαν παρότι και για αυτές τις παροχές οι συνταξιούχοι περίμεναν να πληρωθούν ένα εφάπαξ ποσό (τα Δώρα μίας χρονιάς) λόγω αντισυνταγματικότητας. Προσοχή: Το 11μηνο των επιστροφών είναι για το διάστημα περικοπών από 11 Ιουνίου 2015 (που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ) μέχρι 12 Μαΐου 2016 που ήρθε ο Νόμος 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) και οι ίδιες περικοπές συνεχίστηκαν χωρίς να θεωρούνται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ γιατί όπως είπαν οι δικαστές στην 1891/2019 απόφασή τους, από 13/5/2016 και μετά οι μειώσεις -αν και αντισυνταγματικές- διατηρούνται μέσα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που είναι συνταγματικός.

Τα αναδρομικά 2ετίας από την ΕΑΣ για όλους τους συνταξιούχους Δημοσίου και απόστρατους φτάνουν ως και 10.296 ευρώ.

Τι ποσά θα λάβουν οι δικαιούχοι

Οι επιστροφές για τους συνταξιούχους ανάλογα με το ύψος της σύνταξης έχουν ως εξής:

- Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.909 ευρώ (πριν το φόρο) δικαιούται για τη διετία 2017-2018 αναδρομικά ΕΑΣ 10.296 ευρώ.

Αναδρομικά: Έρχεται επιστροφή έως 3.396 ευρώ σε 400.000 συνταξιούχους

- Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.734 ευρώ (πριν το φόρο) δικαιούται αναδρομικά 8.376 ευρώ.

- Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.457 ευρώ (πριν το φόρο) δικαιούται αναδρομικά διετίας από ΕΑΣ 3.744 ευρώ.

- Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.217 ευρώ (πριν το φόρο) δικαιούται αναδρομικά 1.128 ευρώ.

- Απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.873 ευρώ (πριν το φόρο) δικαιούται 10.080 ευρώ από αναδρομικά της ΕΑΣ για 24 μήνες.

- Απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.630 ευρώ (πριν το φόρο) δικαιούται αναδρομικά 6.336 ευρώ.

Συντάξεις με μοντέλο… εμβολιασμού: Πώς θα βγαίνουν μέσα σε μία μέρα

- Απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.418 ευρώ (πριν το φόρο) δικαιούται αναδρομικά 3.624 ευρώ.

- Απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.273 ευρώ (πριν το φόρο) δικαιούται από την ΕΑΣ αναδρομικά 1.200 ευρώ.

Επιστροφές σε δόσεις ή και με συμψηφισμό προσωπικής διαφοράς

Για την επιστροφή της ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου, ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων μεταξύ στελεχών των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών αλλά και του ΕΦΚΑ είναι να επιστραφούν τα αναδρομικά διά του συμψηφισμού με τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων.

«Κλειδώνουν» αναδρομικά 24 μηνών για συνταξιούχους

Αν υιοθετηθεί τέτοια πρόταση, τότε ισοδυναμεί με πλήρη αποκατάσταση της μείωσης από την ΕΑΣ, καθώς το ποσό που περικόπηκε θα ενσωματωθεί στις συντάξεις και θα φύγει το αντίστοιχο ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Αν η περικοπή είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά, τότε ενδεχομένως να πάρουν οι συνταξιούχοι και ένα μέρος από τα αναδρομικά στο χέρι.

Το άλλο σενάριο που εξετάστηκε είναι να πληρωθούν κανονικά αναδρομικά 2 ετών σε όλους, αλλά χωρίς να πειραχτούν οι προσωπικές διαφορές στις συντάξεις. Η λύση των άμεσων επιστροφών με «ζεστό χρήμα» στην τσέπη των συνταξιούχων του Δημοσίου κοστίζει περί τα 400 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή τα αναδρομικά μπορεί να πληρωθούν και σε δόσεις.

Πώς θα πάρουν τα χρήματα όσοι δικαιώθηκαν με αγωγές

Όσοι έχουν όμως ασκήσει αγωγές και δικαιώνονται με αναδρομικά άνω των 2 και έως 5 ετών θα πάρουν τα χρήματα στο χέρι, γιατί αυτό ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις, σε αντίθεση με όσους δεν προσέφυγαν δικαστικά και για τους οποίους η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα συμμορφωθεί στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επιστροφή της ΕΑΣ, που βγήκε παράνομη.

Για παράδειγμα, με συμψηφισμό προσωπικής διαφοράς και αναδρομικών ΕΑΣ:

- Συνταξιούχος Δημοσίου που έχει μείωση 150 ευρώ από την ΕΑΣ και παίρνει προσωπική διαφορά 100 ευρώ θα πάρει πίσω τα 100 ευρώ από την ΕΑΣ ως σύνταξη μηδενίζοντας έτσι την προσωπική διαφορά και θα μείνουν από τον συμψηφισμό άλλα 50 ευρώ τα οποία θα αποδοθούν ως αναδρομικά διετίας από την ΕΑΣ με ποσό 1.200 ευρώ.

- Συνταξιούχος Δημοσίου που έχει μείωση 100 ευρώ από την ΕΑΣ και παίρνει προσωπική διαφορά 170 ευρώ, δεν θα πάρει αναδρομικά γιατί τα 100 ευρώ της ΕΑΣ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και στο τέλος θα μείνει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 70 ευρώ που θα συμψηφιστεί με τις μελλοντικές αυξήσεις.

Το σενάριο συμψηφισμού αναδρομικών ΕΑΣ με προσωπική διαφορά βγάζει άλλα ποσά αν εφαρμοστεί με τον νέο επανυπολογισμό για συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

Σε αυτή την περίπτωση θα ευνοηθούν περισσότεροι. Για παράδειγμα, συνταξιούχος, που έχει μείωση λόγω ΕΑΣ 120 ευρώ με προσωπική διαφορά 190 ευρώ και παίρνει στον νέο επανυπολογισμό αύξηση κατά 90 ευρώ, θα έχει δύο συμψηφισμούς:

1.    Στον έναν θα συμψηφίσει την αύξηση με την προσωπική διαφορά και η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 100 ευρώ (190-90=100).

2.    Στον δεύτερο συμψηφισμό η ΕΑΣ των 120 ευρώ θα ισοφαρίσει τα 100 ευρώ της προσωπικής διαφοράς και θα μείνει υπόλοιπο ΕΑΣ 20 ευρώ που θα τα πληρωθεί με αναδρομικά δύο ετών και με ποσό 480 ευρώ. Αν ο συμψηφισμός ΕΑΣ και προσωπικής διαφοράς γίνει χωρίς να προηγηθεί ο νέος επανυπολογισμός, τότε ο συνταξιούχος θα έχει μείωση της προσωπικής διαφοράς στα 70 ευρώ (190-120=70). Η αύξηση όμως που θα πάρει από τον νέο επανυπολογισμό (+90 ευρώ) θα σβήσει μεν την προσωπική διαφορά, αλλά τα υπόλοιπα 20 ευρώ που θα είναι η καθαρή αύξηση θα τα πάρει σε 5 ετήσιες δόσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top