Νέος γύρος αναδρομικών για Δημόσιο και ένστολους

Τι αναφέρει απόφαση του ΣτΕ για την εισφορά αλληλεγγύης

Χρήματα πορτοφόλι

Νέο γύρο αναδρομικών για  για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλεία ανοίγει η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ).

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους του Δημοσίου – Σωμάτων Ασφαλείας κρίθηκε αντισυνταγματική για το διάστημα Φεβρουάριος 2017 έως και το 2018.

Αυξήσεις σε συντάξεις από τέλη Ιουνίου: Ποιους αφορούν

Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται επιστροφή ίση με το 3% έως 14% της σύνταξης από τις κρατήσεις για τα έτη 2017 και 2018.

Αναδρομικά: Έρχεται επιστροφή έως 3.396 ευρώ σε 400.000 συνταξιούχους

Τα αναδρομικά θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους. Η ετήσια επιβάρυνση των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Επισημαίνεται ότι οι επιστροφές αυτές δεν έχουν σχέση με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος) για τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται Τα Νέα, είναι πιθανό – με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα μετά την πανδημία – να εξεταστεί να αποδοθούν μελλοντικά (και πάντως από το 2022) και τα δύο πακέτα των αναδρομικών (σε περίπτωση φυσικά που το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top