Φορολογικές δηλώσεις: Ρεκόρ στις επιστροφές φόρου - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Ανατροπές στα εισοδήματα λόγω της πανδημίας

H πύλη του Taxisnet για τις φετινές δηλώσεις αναμένεται να ανοίξει το πρώτο δεκάημερο του Μαΐου / Πηγή βίντεο: Open

Πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να είναι οι επιστροφές φόρου μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το 2020, από τα εκκαθαριστικά του 2019, επιστράφηκαν περίπου 380 εκατ. ευρώ, αλλά φέτος η επέλαση της υγειονομικής κρίσης και στα εισοδήματα θα «εκτοξεύσει» το ποσό που θα κληθεί να επιστρέψει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Εργασιακά: Τι αλλάζει σε υπερωρίες, 8ωρο και γονικές άδειες

Τα φετινά εκκαθαριστικά εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικά για το 40% των φορολογουμένων, ενώ για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους θα «γράψουν» επιστροφή φόρου εισοδήματος.

Οι κατηγορίες, που έχουν πληγεί και θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος, είναι τέσσερις: 

120 δόσεις: Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τη ρύθμιση

1.    Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Περίπου 700.000 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εντός του 2020, θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί μάλιστα θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος. Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή των 800 ευρώ που έλαβαν δεν αποτελούν εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή συνολικά για 5 μήνες στη διάρκεια του 2020 και εισέπραξε 2.670 ευρώ, για το εισόδημα αυτό δεν θα κληθεί φέτος να πληρώσει φόρο. Επιπλεον οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, σαν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ωστόσο τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα -σημαντικά μειωμένα- ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
 
2.    Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα διαπιστώσει ότι η φορολογική της επιβάρυνση μπορεί να μειωθεί έως και 60%. Η μείωση των καθαρών κερδών τους λόγω του πολύμηνου lockdown θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις για έναν μεγάλο αριθμό, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των κερδών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιστροφή του φόρου. Τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι αφορολόγητα, ενώ έξτρα όφελος θα έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.
 
3.    Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2020 εισέπραξαν υποχρεωτικά «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια θα εμφανίσουν φέτος στην Εφορία μικρότερα εισοδήματα, για τα οποία θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Μάλιστα, όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση του φόρου λόγω της «κατάργησης» της εισφοράς αλληλεγγύης, με το «ψαλίδι» να ξεκινάει από 22 ευρώ για εισόδημα 13.000 ευρώ και να φθάνει έως και 1.000 ευρώ για εισόδημα ύψους 35.000 ευρώ. Ταυτόχρονα οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια και οι οποίες ανέρχονται στο 50% των απωλειών είναι αφορολόγητες.
 
4.    Το ίδιο ισχύει για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με εισοδήματα από ενοίκια οι οποίοι θα έχουν  φορολογικό όφελος εάν ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο και εισπράττουν εισόδημα. Μπορεί να έχουν εξαιρεθεί από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά εάν εισπράττουν ενοίκια τότε για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι η πύλη του Taxisnet για τις φετινές δηλώσεις αναμένεται να ανοίξει το πρώτο δεκάημερο του Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top