Εργασιακά: Τι αλλάζει σε υπερωρίες, 8ωρο και γονικές άδειες

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας

Σαρωτικές αλλαγές στις υπερωρίες, στη διευθέτηση του οκτάωρου και στο συνδικαλιστικό νόμο φερνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Μαιο.

Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές  στις υπερωρίες, στη διευθέτηση του οκτάωρου, στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και την γονική άδεια.

Αλλαγές στο 8ωρο

Ένα από τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, κατόπιν συμφωνίας του εργοδότη με τον εργαζόμενο. 

Οι επιχειρήσεις αναμένεται να μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον 2 ώρες πέραν του 8ώρου.

120 δόσεις: Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τη ρύθμιση

Με πιο απλά λόγια, αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που ενδεχομένως η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα. Αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια.

Τι αλλάζει σε υπερωρίες

Δεύτερο βασικό στοιχείο είναι οι υπερωρίες.

Πανδημία: Μείωση τζίρου για το 70% των επιχειρήσεων

Αναμένεται να αυξηθούν τα πλαφόν των νόμιμων υπερωριών σε όλο το φάσμα της οικονομίας και θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Σήμερα, στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.

Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Τρίτο βασικό στοιχείο είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και η καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας στο 40% για απεργίες σε επιχειρήσεις κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Η διάταξη αφορά κυρίως τις ΔΕΚΟ, την αποκομιδή σκουπιδιών και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας και γονικές άδειες

Το νομοσχέδιο θα φέρει και κανόνες για την τηλεργασία, προβλέποντας, μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Στόχος του υπουργείου είναι να καταγράφονται online οι υπερωρίες, τις οποίες ο εργοδότης οφείλει η να πληρώσει η να συμψηφίσει.

Τέλος, αλλαγές έρχονται και στις γονικές άδειες με ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Θα προβλέπεται:

-    άδεια τοκετού τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών στον πατέρα

-    πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες, δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας

-    θεσμοθετείται και η προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top