Πανδημία: Μείωση τζίρου για το 70% των επιχειρήσεων

Αντιμέτωπες με λουκέτο 4 στις 10 επιχειρήσεις

Καταστήματα

SOS εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις από την αναστολή λειτουργίας της αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Έως τις 19 Απριλίου οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 70% των επιχειρήσεων έχει υποστεί μείωση τζίρου, ενώ 4 στις 10 (38,2%) εκφράζουν φόβο για πιθανό λουκέτο το επόμενο εξάμηνο.

έρευνα ΓΣΕΕ

Το 70% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει υποστεί μείωση τζίρου / Πηγή: Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Την ίδια ώρα, 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές ή ασφαλιστικές της υποχρεώσεις, ενώ 1 στις 4 δηλώνει ότι πιθανόν να έρθει σε αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών της ή σε πάγια έξοδα, όπως οι λογαριασμοί ρεύματος.

Μέτρα στήριξης για τουρισμό και γυμναστήρια στο «μοντέλο» της εστίασης

Εξάλλου, σχεδόν 1 στις 2 (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα.

Έρευνα ΓΣΕΕ

4 στις 10 επιχειρήσεις (38,2%) εκφράζουν φόβο για πιθανό λουκέτο το επόμενο εξάμηνο / Πηγή: Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των εργαζομένων, αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους σε εβδομαδιαία βάση. Εξ αυτών, το 40% δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο 

 Βιωσιμότητα επιχειρήσεων – Βασικοί οικονομικοί δείκτες

• 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα.

• Το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση.

Έρευνα ΓΣΕΕ

1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές ή ασφαλιστικές της υποχρεώσεις  / Πηγή: Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

• Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το Β εξάμηνο του 2021 έναντι του 3,4% που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού και του 84,1% που δήλωσε πως θα το κρατήσει σταθερό.

• Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας (72%)
 Υποχρεώσεις/οφειλές 

• Ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα η κατάσταση προδιαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνη. Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020. 

• Περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:

- στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ)

- στις φορολογικές της υποχρεώσεις (30,1%)

- στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%)

• Περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:

- στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (26,6%)

- στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασμούς (25,1%)

• Σχεδόν 1 στις 2 (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top