Φόρος κληρονομιάς: Τι αλλάζει, για ποιους καταργείται

Τι θα ισχύει για κοινές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Χρήματα

Στην κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για κοινές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, μετά από έγκλιση της Κομισιόν, η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει το ευνοϊκό καθεστώς, που ισχύει μόνο για όσους έχουν λογαριασμούς ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων σε τράπεζες της Ελλάδας.

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας με μισθό 933 ευρώ

Πρόθεσή της είναι η διάταξη νόμου να επεκταθεί και να επιτρέπει και σε όσους έχουν κοινούς λογαριασμούς ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού (πιθανόν μόνο της Ε.Ε.) να έχουν απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς.

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι απαλλάσσονται από τον φόρο: η χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ανοιχτό λογαριασμό στο όνομα δύο ή περισσότερων από κοινού, στην οποία έχει τεθεί ο πρόσθετος όρος ότι με τον θάνατο οποιουδήποτε δικαιούχου η κατάθεση και ο λογαριασμός αυτής περιέρχονται αυτοδίκαια στους λοιπούς επιζώντες μέχρι τον τελευταίο από αυτούς.

Η απαλλαγή αυτή ισχύει και σε κοινούς λογαριασμούς με προθεσμία ή ταμιευτηρίου με προειδοποίηση και σε κοινούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα. Η απαλλαγή αυτή δεν επεκτείνεται στους κληρονόμους του τελευταίου απομείναντος δικαιούχου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top