ΕΕ: 86,7 εκ. ευρώ σε Ελλάδα - Γαλλία για φυσικές καταστροφές το 2020

Χρήματα και για τις πλημμύρες στην Εύβοια και τον σεισμό στη Σάμο

πλημμύρες Εύβοια
Φωτογραφία από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2020 

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα χρηματοδοτική στήριξη ύψους 86,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSF) για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό αρκετών περιοχών στη Γαλλία και την Ελλάδα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2020, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.   

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει 59,3 εκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία, μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Alex στην περιοχή Provence-Alpes-Côtes d`Azur τον Οκτώβριο του 2020, 21,6 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα σε σχέση με τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη Μεσογειακή καταιγίδα Ιανός τον Σεπτέμβριο του 2020,

Εύβοια: Προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή οι κάτοικοι

3,3 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας  που επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες του Αυγούστου 2020 και άλλα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης μετά τον καταστροφικό σεισμό στα νησιά Σάμος, Ικαρία και Χίος τον Οκτώβριο του 2020.

Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν ήδη λάβει προκαταβολές για τις τέσσερις περιφερειακές καταστροφές.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, δήλωσε σχετικά ότι «την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν πρότεινε ένα σημαντικό πακέτο στήριξης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ελλάδας. Σήμερα, προσφέρουμε επίσης βοήθεια στους πληθυσμούς αυτών των δύο χωρών που έχουν υποφέρει από φυσικές καταστροφές το 2020. Αυτό είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της ΕΕ: διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω».  

Οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές το 2020      

  Όπως είχε ανακοινώσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Τα εννέα σοβαρότερα καιρικά γεγονότα του 2020 ήταν:

    * 6-8 Ιανουαρίου: Η κακοκαιρία «Ηφαιστίωνας» εκδηλώνεται με θυελλώδεις ανέμους που προκαλούν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Αττικής, στη Βοιωτία, σε νησιά των Κυκλάδων και στα Χανιά.

    * 4-7 Απριλίου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Σκιάθος, Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά λόγω σοβαρών πλημμυρικών επεισοδίων.

    * 26 Μάιος: Στην Σκόπελο κεραυνός προκαλεί το θάνατο 52χρονης γυναίκας και τον σοβαρό τραυματισμό του συζύγου της.

* 1 Ιουνίου: Στη Λέρο ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν υπερχείλιση χειμάρρων και σοβαρές ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο. Το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    * 10 Ιουνίου: Στην Κρήνη του δήμου Φαρσάλων ένας άνδρας χάνει τη ζωή του από κεραυνό.

    * 5-9 Αυγούστου: Η κακοκαιρία «Θάλεια» εκδηλώνεται με πλημμύρες και κατολισθήσεις, αφήνοντας πίσω της οκτώ νεκρούς, ζημιές σε 2.500 σπίτια και εκτεταμένες καταστροφές στην Εύβοια. Η Πυροσβεστική καλείται να απεγκλωβίσει πάνω από 100 άτομα. Η κακοκαιρία πλήττει επίσης τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την Κέρκυρα.

Εύβοια: Έξι οι νεκροί κι ένας ο αγνοούμενος από την κακοκαιρία

    * 17-20 Σεπτεμβρίου: Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» αποδεικνύεται καταστροφικός, με εκτεταμένες πλημμύρες, μεταφορά λάσπης και φερτών και ανυπολόγιστες καταστροφές σε Ιόνιο και Θεσσαλία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καρδίτσα και ένας στη Λάρισα. Περίπου 5.000 κτήρια υφίστανται ζημιές, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα σε υποδομές, ηλεκτροδότηση, και υδροδότηση. Πάνω από 2.500 είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας.

Ιανός: Νεκρή η φαρμακοποιός - Δική της η σορός στο Μουζάκι Καρδίτσας

    * 19-22 Οκτωβρίου: Ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες, κατολισθήσεις, ροή φερτών υλικών και προβλήματα σε υποδομές και στην ηλεκτροδότηση στα βόρεια τμήματα των νομών Ηρακλείου και Χανίων. Κινδύνεψαν άνθρωποι στον Καρτερό Ηρακλείου και στη Σούδα.

    * 10 Νοεμβρίου: Νέες καταστροφικές πλημμύρες με ροή μεγάλου όγκου φερτών υλικών στο δήμου Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου και σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου. Σοβαρές είναι οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, σε καλλιέργειες και υποδομές.

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ 

Επίσης στην Ελλάδα σημειώθηκε μεγάλος σεισμός στις 30 Οκτωβρίου 2020, στη Σάμο, έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ριχτερ, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο μαθητές της Γ’ Λυκείου.  

Σεισμός Σάμος: Κατεδάφισαν το κτίριο που καταπλάκωσε τον Άρη και την Κλαίρη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top