Νέες συμβάσεις με την ΕΤΕπ για «πράσινες» επενδύσεις 3 δισ. ευρώ

Μητσοτάκης: Σημαντική η σημερινή μέρα για την Ελλάδα  

Την υπογραφή δύο συμβάσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν «πράσινες» πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με κεφάλαια ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ), παρακολούθησαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.

Οι δύο συμβάσεις υπογράφηκαν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ αρμόδιο για την Ελλάδα Christian Kettel Thomsen και τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημήτρη Σταμάτη.

Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα αλλά είναι και μια πολύ σημαντική μέρα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το 2020 ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά όσον αφορά τη σχέση μας. Πιστεύω θέτουμε τις βάσεις ώστε το 2021 να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά με την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών που ουσιαστικά αποτυπώνουν τη σύμπλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τις κεντρικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αρχίζουμε να εστιάζουμε στην εποχή μετά την πανδημία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Καθώς είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών, θεωρώ ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον σχεδιασμό του μέλλοντος στον κόσμο μετά την πανδημία. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη υποβάλει το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει λάβει πολύ θετικές αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολυάριθμες ευκαιρίες, πέρα και πάνω από τις δύο συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, για την εμβάθυνσή της και ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επιτυχία της Ελλάδας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοκληρώθηκε η νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Αναφερόμενος δε στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με 30ετές ομόλογο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι διεθνείς επενδυτές και πιστωτές πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας».

Στήριξη της ΕΤΕπ για ένα πιο πράσινο μέλλον

Η πρώτη σύμβαση αφορά την παροχή 375 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ». Το πρόγραμμα επιβλέπεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα ώστε να καταστούν αποδοτικότερα.

Στόχος του «ΗΛΕΚΤΡΑ» είναι να εξοικονομηθούν 230.000 MWh την επόμενη πενταετία, γεγονός που θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο που έχει τεθεί για ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας μέσω της αναβάθμισης 600.000 κτισμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, έως το τέλος της δεκαετίας.

Η δεύτερη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αφορά την παροχή 500 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις ανάγκες του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο επιβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει ως στόχο την κατασκευή σημαντικών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισης των αιτιών και συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, το «Αντώνης Τρίτσης» εστιάζει σε «πράσινα» έργα υποδομής με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς όπως το περιβάλλον και η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Εστιάζουν σε αναβάθμιση των υποδομών, από την ύδρευση και αποχέτευση μέχρι την οδοποιία και οδική ασφάλεια, καθώς και την αστική αναζωογόνηση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top