Σταϊκούρας: Όλα τα νέα μέτρα στήριξης - Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Απαλλαγή έως 50% για την Επιστρεπτέα και «πιστωτικό» για τις πάγιες δαπάνες

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Τα μέτρα οικονομικής στήριξης για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Λάβαμε μέτρα στήριξης συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον προβλέπουμε 11,6 δισ. ευρώ για φέτος υπερβαίνοντας σημαντικά την πρόβλεψη του προυπολογισμού για παρεμβάσεις στήριξης 7,5 δισ. ευρώ το 2021», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι  αθροιστικά το ποσό των μέτρων για τη διετία 2020-2021 αγγίζει τα 36,5 δισ. ευρώ.

Σταϊκούρας: Από τις 22 Μαρτίου θα ανοίξει σταδιακά η οικονομία

«Πρόκειται για τεράστιο και πρωτόγνωρο το πακέτο στήριξης για τα δεδομένα της Ελλάδας, το οποίο κινείται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε.

Eπιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ένα δις. ευρώ για τους νέους δικαιούχους

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν επιτύχει τον στόχο τους γιατί:

  • περιόρισαν σημαντικά το βάθος της ύφεσης  
  •  περιόρισαν την διόγκωση της ανεργίας
  • περιόρισαν τα μαζικά λουκέτα
  • αύξησαν τις καταθέσεις 

Στη συνέχεια ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ με στόχο στήριξη των θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, το οποίο κινείται σε έξι πεδία. 

Η εξειδίκευση των έξι νέων μέτρων

1). Βελτίωση των όρων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1, 2, 3: Μέρος της ενίσχυσης καθίσταται μη επιστρεπτέο για τους τρεις πρώτους κύκλους, βάσει κριτηρίων για τις απώλειες τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις εντός του 2020, με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η απαλλαγή φτάνει το 50%. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 570 εκατ. ευρώ.

2). Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό της απαλλαγής διαμορφώνεται στο 50%, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Επίσης, τα ποσά θα είναι αυξημένα και θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Oι νέες επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες κι έκαναν έναρξη εργασιών μετά τον Δεκέμβριο του 2019, θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου, αν δεν έλαβαν ενίσχυση από τις δύο τελευταίες Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 1 δις ευρώ.

3). Διεύρυνση των περιόδων αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών: Παρατείνεται η περίοδος για όλους τους κύκλους πληρωμής από 40 σε 60 δόσεις, ενώ δίνεται δυνατότητα εφάπαξ επιστροφής του ποσού, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού. 

4) Επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων: Δρομολογείται ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων και προστασίας των θέσεων εργασίας. Πρόκειται για επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων την που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται, αρχικά, στα 500 εκατ. ευρώ.

5). Νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»: Δρομολογείται νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων για μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

  • Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
  • Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
  • Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης.
  • Κριτήρια τα οποία επιτρέπουν σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, χωρίς περιορισμό ως προς το ανώτατο όριο οφειλής για αυτές.

Συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στα εξής ποσοστά:

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ.

6) Επέκταση αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων: Κατ’ αναλογία με όσα ίσχυσαν τους προηγούμενους δύο μήνες, η δόση Μαρτίου των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, μεταφέρεται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σχύει και το μέτρο κάλυψης όλου του ενοικίου σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας για τον μήνα Μάρτιο, εκτιμώμενου κόστους 70 εκατ. ευρώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top