Σταϊκούρας: Από τις 22 Μαρτίου θα ανοίξει σταδιακά η οικονομία

Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο δίνει η κυβέρνηση

Το σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς στο ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star στις 7/3/21 

Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτο το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέτρα στήριξης ως τον Μάιο - Έξτρα ενίσχυση σε εστίαση και τουρισμό

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα να αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6». Παράλληλα, σημείωσε ότι όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών. 

Όπως εξήγησε, οι δύο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ., με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο.

Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα  lockdown και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. «Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης» ενώ ανέφερε ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

«Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β' 15ήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ φέτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προαγήγγειλε σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων στις 22 Μαρτίου- φωτογραφία Eurokinissi

Σημείωσε ότι «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς» εξηγώντας ότι σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί, με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, «είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α' εξάμηνο φέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top