Επίσημο! Παρατείνονται οι χειμερινές εκπτώσεις έως τις 31 Μαρτίου

Παράταση ενός μήνα... αν και τα καταστήματα παραμένουν κλειστά

H αγωνία των επιχειρηματιών κορυφώνεται καθώς τα κλειστά μαγαζιά εντείνουν το άγχος για την επόμενη μέρα - ρεπορτάζ κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 23/2/21

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει την παράταση των χειμερινών εκπτώσεων για έναν μήνα, δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Εκπτώσεις: Παράταση έως τις 31 Μαρτίου

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, με την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη: «Εξαιρετικά για το έτος 2021, η τακτική εκπτωτική περίοδος της υποπερ. (αα), της περ. (α) «Τακτικές εκπτώσεις» της παρ. 1 του δέκατου πέμπτου άρθρου τουν  4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» (Α’ 173),
παρατείνεται έως και την Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021».

Η παράταση των χειμερινών εκπτώσεων δίνει μια νότα αισιοδοξίας, αν και τα καταστήματα του λιανεμπορίου παραμένουν κλειστά και θα παραμείνουν έως τουλάχιστον τις 8 Μαρτίου, όποτε και θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πιθανό είναι το σενάριο της επανέναρξης λειτουργίας τους από τις 16 Μαρτίου κι έπειτα.

Εκπτώσεις: Στο 50% οι τιμές και ο τζίρος την πρώτη εβδομάδα

Πάντως, στον εμπορικό κόσμο επικρατεί απογοήτευση για το παρατεταμένο lockdown, με τους επιχειρηματίες να ζητούν να μην υπάρξει δεύτερο χαμένο Πάσχα. Ο τζίρος στα ρούχα «βούλιαξε» κατά 36,6% και στα καλλυντικά 39,4%. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε έναν χρόνο το λιανικό εμπόριο μετρά απώλειες που φτάνουν τα 4,5 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, μεγάλος όγκος των προϊόντων που είχαν προμηθευτεί για διαθέσουν τη χειμερινή περίοδο, παραμένει απούλητος στα ράφια των καταστημάτων, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις, όσο συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, αυξάνονται.

Εκπτώσεις: Παράταση έως το τέλος Μαρτίου ζητούν οι έμποροι

Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων ήταν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τροπολογία την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, για τη δυνατότητα ρύθμισης της εκπτωτικής περιόδου έτσι ώστε να δοθεί παράταση στις εκπτώσεις έως τις 31 Μαρτίου 2021, μετά από αίτημα των επιχειρηματιών να συνεχιστούν οι προσφορές για τους καταναλωτές. 

Το μήνυμα σε νέο κωδικό και τρεις ώρες διαθέσιμες για ψώνια

Την ίδια ώρα, αναζητούνται λύσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς, ώστε να κινηθεί η οικονομία. Πληροφορίες θέλουν να ενεργοποιείται ένας νέος κωδικός sms, ο οποίος θα αποστέλλεται στον πενταψήφιο αριθμό 13032. Αυτός θα αφορά αποκλειστικά σε μετακινήσεις πολιτών για αγορές από τα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. 

Το μήνυμα που θα έχει χρονικό περιορισμό 3 ωρών και θα μπορει να αποσταλεί μόνο μια φορά την ημέρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top