Κομισιόν: Εγκρίθηκε πρόγραμμα 19,8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ΚΤΕΛ

Τι προβλέπει η υποστήριξη

Ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% αντί 5%, «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, αναθεωρώντας τις προβλέψεις που είχε κάνει πριν «σκάσει» το lockdown του Νοεμβρίου- μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star 11/2/21

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 19,8 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των ΚΤΕΛ στο πλαίσιο της πανδημίας. Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Οι εταιρείες λεωφορείων KTEL έχουν στην Ελλάδα το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής τακτικών δρομολογίων τοπικών ή αστικών (δηλαδή, σε αστικές περιοχές επαρχιακών πόλεων) όσο και μεγάλων αποστάσεων εντός της ελληνικής επικράτειας.

728 εκ. ευρώ στην Ελλάδα από την Κομισιόν για στήριξη της εργασίας

Ένα ΚΤΕΛ είναι ένας τύπος εταιρείας που έχει συσταθεί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και μπορεί να λειτουργεί στο νομικό καθεστώς μιας ανώνυμης εταιρείας ή όχι. Υπάρχουν 34 αστικές και 62 υπεραστικές τέτοιες εταιρείες λεωφορείων, συνολικά, στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η δημόσια υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να μετριάσει τις απότομες ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αυτές οι εταιρείες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η υποστήριξη δε θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία και θα χορηγηθεί το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2021. Τέλος,  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3, στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους του Προσωρινού Πλαισίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top